• Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

    Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia.

  • Tempat Pertama Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan

    Genap 10 tahun kewujudan Blog DrHasanah.com, ia telah mendapat Tempat Pertama (Kategori Terbuka) dalam Pertandingan Blog Pendidikan Peringkat Kebangsaan pada tahun 2015.

  • Bidang dan Minat

    Bidang zakat, syariah, e-pembelajaran dan teknologi dakwah. Minatnya banyaaakkkkk...

  • Ingatlah pesanan Allah swt...

    Maka di antara manusia ada orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia (semata-mata)”, maka tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat”. (Al-Quran, Surah Al Baqarah, Ayat 200)

Fatwa Hukum Pembayaran Zakat Fitrah Melalui Pembayaran Elektronik


 

Warta Kerajaan Negeri Selangor, Jil. 64,  No. 1

ENAKMEN PENTADBIRAN AGAMA ISLAM
(NEGERI SELANGOR) 2003
FATWA DI BAWAH SESKYEN 47

HUKUM PEMBAYARAN ZAKAT FITRAH MELALUI PEMBAYARAN ELEKTRONIK

i. Hukum menggunakan kaedah pembayaran zakat fitrah melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) sama ada secara prabayar atau pascabayar adalah harus ;ii. Hukum menggunakan kaedah pembayaran zakat fitrah melalui Internet, mesin ATM dan e-Debit adalah harus ;

iii. Pihak Celcom hendaklah mendahulukan bayaran zakat yang telah dibayar melalui pascabayar sebagai jaminan bayaran telah diterima ;

iv. Pihak Celcom/bank adalah menjadi wakil kepada Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan hendaklah menghadkan tempoh masa penggunaan kaedah-kaedah ini bagi mengelakkan pembayaran zakat dilakukan melepasi waktu wajib zakat yang ditetapkan ; dan

v. Disyorkan supaya pihak Celcom/bank mengadakan rundingan secara pentadbiran dengan LZS mengenai penyerahan jumlah wang zakat yang telah terkumpul.

Bertarikh 24 Disember 2010

[MAIS/SU/BUU/02/007/6-1; P.U. Sel. AGM. 0007 Jld. 2]

Sumber: Laman Web Mufti Selangor 



Download:
Fatwa Bayar Zakat Fitrah Secara Online - Selangor
Share:

Forum Zakat Malaysia



Artikel berikut dipetik dari: http://www.jasainternetmarketing.com/dompetdhuafa/2010/10/07/ahlan-wa-sahlan-forum-zakat-malaysia/

(Saya dijemput ke persidangan dan forum ini, tetapi, shameless to say, tak sempat nak sampaikan hasil program dalam blog ini. Walaupun program ini khusus untuk rakyat Malaysia, tetapi laporan di bawah ditulis oleh peserta Indonesia!)

Ahlan wa Sahlan Forum Zakat Malaysia
October 7, 2010 12:52 pm
arifwidodo

Belum genap satu pekan sejak berakhirnya World Zakat Forum di Yogyakarta, Indonesia, yang berakhir pada tanggal 1 Oktober 2010, di Kuala Lumpur Malaysia diselenggarakan Persidangan Zakat dan Cukai Kebangsaan 2010 yang berlangsung pada tanggal 5 – 6 Oktober 2010. Konferensi zakat dan pajak yang diselenggarakan oleh Malaysian Association for Tax Accountan (MATA) ini mengambil tema Memartabatkan Zakat dalam Arus Perdana Negara. Persidangan zakat dan pajak ini diikuti oleh lebih dari 100 orang akuntan pajak di Malaysia, wakil-wakil organisasi zakat negara bagian Malaysia, pusat-pusat kajian zakat dan undangan khusus dari Indonesia yang mewakili Forum Zakat (FOZ), BAZNAS, dan Dompet Dhuafa.
Share:

Kajian Kes Harta Sepencarian Dalam Jurnal Hukum 1997-2009

Kajian Kes Harta Sepencarian Dalam Jurnal Hukum 1997-2009

Share:

Kenapa mahu tinggal dalam api yang lebih panas dari Gunung Merapi?


Rumah di sebuah perkampungan di lereng Gunung Merapi, terbakar kerana udara dan debu yang terlalu panas! Gambar: Jakarta Globe

600 darjah celcius!

Ya! Itulah suhu udara panas yang melingkari perkampungan di persekitaran puncak Gunung Merapi. Demikianlah yang dilaporkan dalam akhbar Jakarta Globe yang saya beli di Lapangan Terbang Sokaerno Hatta, Jakarta pada subuh 7 November 2010 yang lepas. Selepas lima hari melawati Bandung dan Jakarta dengan doa yang terpahat supaya ditunjukkan dengan hikmah dan kebesaran Allah s.w.t., saya sujud syukur kerana pulang dengan selamat selain memperoleh beberapa ibrah yang telah Allah berikan.
Share:

Kenapa iLuvIslam?

Dulu, saya pernah menjadi moderator forum iLuvIslam. Tapi sekejap sahaja. Saya 'meletakkan jawatan' bila menerima jawatan Penolong Penggawa di Desasiswa Tekun, USM. Pening juga jadi moderator forum, maklumlah, laman iluvislam sangat aktif dan soalan/perbincangannya kadangkala membelitkan urat kepala.

Apabila saya tidak menjadi moderator, sesekali saya jenguk juga laman itu. Bukan untuk mengawal forum, tetapi untuk menghantar artikel yang terasa tergerak di hati untuk dikongsi di sana. Audien iluvislam memang sangat ramai. Kadangkala saya bingung melihat artikel di blog saya ini mencatat statistik yang jauh lebih rendah berbanding artikel sama yang dimuatkan di iluvislam.

Artikel 'Saya dah tak sanggup hidup' sebagai contoh dibaca sebanyak 9000 kali, artikel 'Sekufu' dan 'Valentine' dibaca sebanyak  6000 kali, manakala artikel terkini iaitu bertajuk 'Ada apa dengan Islam' [tajuk asal: Apa ada pada Islam] telah di share & like dalam facebook sebanyak 2500 kali walaupun ia baru dipaparkan selama 3 hari!
Share:

Insuran vs Takaful



Minggu lalu, seorang wanita tidak dikenali menghubungi saya. No. hp saya diperolehi dari maklumat yang saya gunakan untuk membuat tempahan tiket AirAsia secara online. Memang baru-baru ini saya sering membuat tempahan online sama ada untuk diri sendiri mahupun untuk pembantu rumah yang pulang ke Indonesia.

Wanita tersebut menawarkan insuran kemalangan yang menggiurkan. Maklumlah, dengan premium yang rendah, perlindungan yang diberikan menjangkau setengah juta ringgit (RM500,000) bagi setiap ahli keluarga saya yang seramai 7 orang! Saya terfikir, kalau berlaku musibah besar ke atas saya atau suami atau anak seperti kecacatan, lumpuh atau.... err.... inna lillah wa inna ilayhi rajiun..., setengah juta akan masuk ke dalam akaun dan boleh digunakan untuk perubatan, alat bantu hayat, menyara anak-anak yang masih kecil dsb. Kalau 3-4 orang sekali kena? Fuh! Tak mahu ke? Bukan mahu mendoakan musibat tersebut, tetapi kena beringat, jangan nanti bila dah terhantuk baru nak terngadah.
Share:

2.5% tu bukan awak punya



"Wah! Hebat. Berapa gaji sekarang?" tanya saya.
"Bolehlah cukup-cukup makan," x menjawab tersipu-sipu.
"Kenal tak sesiapa yang tak cukup makan?" Saya bertanya lagi.
"Erk... mmm... kenapa ustazah?" Respon terkejut x kepada soalan saya.
"Ye lah, kalau dah mewah begini, mesti banyak dah gaji tu. Tahu tak yang 2.5% gaji tu bukan awak punya?" Saya cuba memerangkap.
"Hisy, apa ni? Ustazah ingat saya curi duit orang ke? Ini semua hasil titik peluh saya," bidas x.

Bagus! Ini baru mukadimah. Puji-puji sikit biar dia terasa dekat dan tersenyum, kemudian hmm.... barulah masuk gear 2!
Share:

Orang yang Cerdik ialah Orang yang Dapat Menakluki Dirinya

 

 

 




[caption id="attachment_1148" align="alignnone" width="400" caption="Abang di hospital sebelum pembedahan. Tiada kusangka bahawa detik sakaratul maut terlalu dekat menghampiri."][/caption]



Artikel berikut ialah sambungan penulisan al-marhum yang dikasihi Ustaz Rosdi Yusof bagi artikel bertajuk: Muhasabah Diri Sebelum Ajal. Sambungan artikel ini saya temui dalam salah satu folder yang ada di komputer kami.

Kadang-kadang kita mudah terpedaya dengan kemewahan dan tarikan duniawi sehinggakan kita terlupa tentang persinggahan yang seterusnya iaitu alam akhirat yang semestinya pasti. Kata-kata Abu Darda’ mungkin boleh menginsafkan kita tentang matlamat kita sebenarnya. Abu Darda’ r.a. berkata:

“Ada tiga hal yang membuat aku tertawa dan tiga hal yang membuat aku menangis.
Share:

Sosilawati, Yunus, bibik & UPSR

Kes Sosilawati dibunuh makin meleret-leret. Dari kes jenayah hinggalah disuntik bau politik. Suspek pula, Datuk K Pathmanabhan Nalliannen bukan calang-calang, seorang yang pakar dalam hal bagaimana mahu mengelakkan diri dari disabitkan kesalahan. Pastinya, sangat sukar untuk mensabitkan bahawa Pathmanabhan ialah pembunuhnya. Kalau sekadar dapat membuktikan bahawa Sosilawati benar-benar kena bunuh, kena bakar, kena buang... itu tidak cukup bagi Yang Arif hakim mensabitkan kesalahan. Maka tidak hairanlah nanti kiranya Pathmanabhan dapat dibebaskan kerana kegagalan pendakwaan dan pensabitan.

Lokasi kejadian di Tanjong Sepat... Rata-rata rakyat Banting terutamanya saya hihii... tahu apa ada di Tanjong Sepat. Dua 'keistimewaan' Tanjong Sepat yang tiada di pesisir pantai lain di sepanjang Selangor agaknya, iaitu:
Share:

Falsafah Korban Menurut Islam

Artikel ini merupakan karangan al-marhum Ustaz Rosdi Yusof  yang telah kembali ke rahmatullah sehari sebelum Hari Raya Korban 1428H (2007M). Hari Raya Korban pada tahun itu merupakan ibadat korban terakhir yang al-marhum sempat lakukan. Artikel ini pernah diterbitkan dalam satu penerbitan dalaman di Universiti Kuala Lumpur Malaysian Spanish Institute, Kulim, Kedah.

Al-fatihah buat yang dikasihi Ustaz Rosdi Yusof.

Perkataan korban diambil daripada Bahasa Arab iaitu “ Qurban” yang membawa maksud menghampirkan diri atau mendekatkan diri iaitu segala bentuk ketaatan yang dilakukan untuk mendekatkan diri kepada Allah. Perkataan Qurban adalah sinonim dengan perkataan “al-Udhhiyah” yang bermaksud “sembelihan”. Dari segi syara’ pula, ia memberikan pengertian  “menyembelih binatang yang dikhususkan dengan niat untuk mendekatkan diri kepada Allah yang dilakukan pada waktu yang tertentu”.

Ibadah korban dilakukan untuk menunjukkan tanda kesyukuran kepada Allah di atas segala nikmatnya, dipanjangkan umur kesejahteraan  akal fikiran dan agama sebagai ikutan kepada peristiwa Nabi Ibrahim ketika hendak menyembelih anaknya Ismail yang diadaptasikan semula oleh junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w. dalam syariatnya.
Share:

Tazkirah Akhir Ramadhan- Tanpa Tajuk



Selamat Hari Raya, maaf zahir batin. Tak tertazkirah pula nampaknya sebab balik kampung awal sangat & tiada internet pula. Entri ini pun, tulis kalut-kalut sebab nak ambil barang di USM.

Semoga berbahagia di Aidil Fitri ini. Maafkanlah orang lain sebelum orang itu memohon maaf daripada anda.

Usah terlalu berseronok kerana Aidil Fitri kali ini, pada 11 September (911), sebuah gereja di Florida, Amerika Syarikat telah lama menyusun rancangan untuk MEMBAKAR AL-QURAN bagi mengenang peristiwa 911! Carilah di search engine dengan key word 'international burn a quran day', banyak info tersedia untuk anda baca dengan hati. Aduh, di luar sana Islam diancam. Di TV3 kita pun Islam diperleceh dan dimasukkan jarum Kristianisasi (merujuk kepada iklan raya TV3 yang ala2 santa claus dan masjid yang menaranya seperti ada salib serta banyak lagi dakyah halus di sebaliknya).
Share:

Tazkirah Pertengahan Ramadhan: Haram Haram di bulan Ramadhan





Ramadhan...
Bulan yang awalnya rahmat, pertengahannya keampunan dan di akhirnya pembebasan daripada api neraka...
Ramadhan 1431H di Malaysia hangat dengan isu haram. Macam-macam yang haram sibuk diperkatakan di sana-sini. Daripada bufet haram, penjualan mercun secara haram hinggalah pembuangan bayi yang pastinya haram juga hukumnya di sisi Islam.

Pegawai JAKIM nampaknya tak boleh duduk senang sepanjang Ramadhan ini. Mungkin sudah rahmat di bulan Ramadhan, umat Islam menjadi begitu sensitif tentang haram atau tak haram makanan yang mahu disumbat penuh-penuh ke dalam perut semasa berbuka.
Share:

Tazkirah Awal Ramadhan 1431H - Setengah Kena Bagi Balik



Alhamdulillah, masih sempat lagi jiwa ini berenak-enak dalam damai bayu Ramadhan 1431H. Selepas 11 purnama meninggalkan Ramadhan yang lalu, tidak pasti, apakah tarbiyah Ramadhan 1430H berbekas pada akhlak dan budi. Sungguh kerdil manusia di sisi Allah s.w.t. Cakap berdegar-degar, tetapi aplikasinya tidak seberapa.
Share:

بيت المال في الإسلام


 كانت هذه المقالة من رسالتي لنيل درجة الماجيستر في الفقه والأصول في الجامعة الإسلامية العالمية ماليزيا، سنة 2000م.


الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسوله الكريم، وعلى آله وصحبه أجمعين. أما بعد، فإن الله عز وجل خلق الإنسان وأكرمه بنعمه التي لا تحصى، ومن هذه النعم نعمة المال. قال تعالى: ]المال والبنون زينة الحياة الدنيا[ الكهف: 46. فالمال يجب تنظيمه تنظيما صالحا لا سيما تنظيم تلك الأموال التي فيها حقوق الفقراء والمساكين والمحتاجين الآخرين.


وقد شهد التاريخ الإسلامي تأسيس أول مؤسسة رسمية لتنظيم الأموال، وذلك في عصر عمر بن الخطاب رضي الله عنه حيث أسس ديوان المال لتنظيم أموال الفيء والخراج والغنيمة وغير ذلك. وتوالت جهود الخلفاء الراشدين من بعده في جمع أموال بيت المال وتوزيعها على مستحقيها.

Share:

Memahami Isu Harta Sepencarian - Kaedah Pembahagian



Sambung lagi perbincangan tentang harta sepencarian. Ini ialah bahagian ketiga selepas  dua entri sebelum ini yang membahaskan isu harta sepencarian.

Secara umumnya adalah sukar untuk menentukan kaedah pembahagian harta sepencarian kerana tiada ketetapan khusus mengenai pembahagian ini samada ½, 1/3 atau seumpamanya.

 Dalam sistem adat terdapat pendekatan tertentu yang dapat mentautkan kembali hubungan kekeluargaan sesama pasangan iaitu dengan menyelesaikan sesuatu pertikaian itu melalui kemuafakatan atau perdamaian. Pendekatan demikian berbeza dengan kaedah penyelesaian masa kini yang merujuk kepada sumbangan yang diberi oleh pihak-pihak bertikai merupakan asas penting yang mempengaruhi keputusan mahkamah. Dalam konteks pembahagian terdapat beberapa cara digunakan, iaitu:
Share:

Let's learn alif ba ta Hajar

[flowplayer src='http://drhasanah.com/wp-content/uploads/2010/07/Hajar-alif-ba-ta.flv' width=320 height=240]


Rehatkan minda sat. Letih layan artikel ilmiah yang tak siap-siap ni. Hari ni saya nak belajar ngaji dengan Hajar. Very passionate even with a torn Iqra'!
Tolong kuatkan volume speaker ya murid-murid!


[Fail 2.4mb, sabar tunggu downloading]

... sebenarnya nak test upload video, lulus ke tak ni? Test di http://drhasanah.com/v6 dah lulus. Kat sini tak tahu lagi :(
Share:

Memahami Isu Harta Sepencarian - Peruntukan Undang-undang Berkaitan Harta Sepencarian di Malaysia



Sambung diskusi tentang harta sepencarian. Tempohari saya telah bawa isu pendefinisian harta sepencarian. Kali ini kita akan melihat pula topik harta sepencarian dari sudut peruntukan undang-undang. Berikut ialah sebahagian daripada kandungan kertas kerja saya dan rakan penyelidik yang telah dibentangkan dalam Seminar Pengurusan Harta Islam di UKM minggu lepas.

Pada masa sekarang, setiap negeri telah ada peruntukan khas bahawa seorang wanita atau lelaki yang telah bercerai boleh memfailkan permohonan kepada Mahkamah Syariah untuk mendapat satu perintah tentang pembahagian harta sepencarian. Mengikut peruntukan di dalam Undang-Undang Keluarga Islam 1984, Seksyen 54 tentang Kuasa Mahkamah dalam membuat pembahagian harta sepencarian. Seksyen itu berbunyi seperti berikut:
Share:

Jazakumullah khayr al-jaza' ala du'aikum

Terima kasih semua yang telah mendoakan kami sekeluarga atas berita yang saya maklumkan baru-baru ini. Terus terang saya nyatakan, keputusan untuk mengubah status daripada balu kepada isteri tidak mudah untuk dilakukan kerana maslahat anak-anak yang lima orang itu sentiasa menjadi keutamaan. Kalau bukan beralaskan istikharah, kehendak anak-anak dan izin pihak-pihak utama maka ia mungkin tidak menjadi kenyataan.



Share:

Ikan di laut asam di darat...

Orang jauh berkirimkan surat
Berkali-kali dibaca jua
Ikan dilaut asam didarat
Dalam kuali bertemu jua


Share:

Jemputan ke Persidangan Kebangsaan Alam dalam Kesusasteraan



Persidangan yang julung-julung kali diadakan, iaitu Persidangan Kebangsaan Alam dalam Kesusasteraan akan diadakan pada 16-17 Julai 2010 di Universiti Sains Malaysia.

Sukacita dijemput para pencinta alam dan kesusasteraan untuk menghadiri seminar ini. Saya hanya AJK promosi yang ditugaskan untuk membuat website dan update. Warna hijau saya pilih untuk membangkitkan rasa 'kealaman' dan beberapa gambar yang diambil dengan Nikon D90 telah saya gunakan.

Semalam saya telah upload tentatif terkini program. Insya Allah hari ini saya akan upload kertas kerja untuk seminar ini. Namun kertas kerja tersebut hanya boleh diakses oleh peserta seminar sahaja. Maklumat lanjut? Lihat: http://alamsastera.usm.my
Share:

Memahami Isu Harta Sepencarian - Intro



Sudah lama tidak menulis secara kritis. Asyik menulis secara 'popular' hingga rentak blog ini berubah irama. Berikut ialah sedikit intro mengenai isu harta sepencarian yang sudah di peringkat akhir kajian melalui Geran FRGS. Intro ini ada saya masukkan dalam kertas kerja yang akan dibentangkan tidak lama lagi dalam Seminar Pengurusan Harta di UKM. (Namun dalam tulisan berikut, nota rujukan telah saya buang)

Jika anda juga membuat kajian berkaitan harta sepencarian dan memerlukan maklumat, boleh lihat blog info harta sepencarian yang dibangunkan di http://www.drhasanah.com/hs . Namun, blog ini saya letak password atas sebab-sebab tertentu. Jika anda mahukan password tersebut, sila emel saya.
Share:

Kempen 10 Hari di MuslimDigital.com



Pendek sahaja entri kali ini. Dapatkan album kedua Kumpulan Nasyid Instinct dalam Kempen 10 Hari pada harga murah gila RM10 sahaja. Kumpulan Nasyid Instinct telah beberapa kali menjadi Juara Carta Nasyid IKIM.fm.

Pembelian dengan online payment (credit card/debit card, FPX - CIMB, Maybank, Bank Islam) membolehkan anda download nasyid ini automatik selepas pembayaran. Takde akaun bank online? Ok, tak mengapa. Guna mesin ATM pun boleh untuk pembayaran secara manual. Terima kasih daun keladi :)
Share:

Cuti semester dah nak habis menyebabkan kuliah hampir bermula



Alkisahnya, cuti semester hampir 2 bulan yang sering dicemburui oleh semua orang yang kononnya "best la jadi pensyarah, ada cuti 2 bulan" hihiii... dah nak habis. Sebenarnya, bila jadi pensyarah, no cuti-cuti nooo (ikut slang speaking orang utagha). Dua bulan saya sangat padat. Meeting tak pernah putus. Bengkel sana-sini. Kena operate pula, cuti 2 minggu, tapi dalam cuti sakit tu, kerja kena jalan juga. Penyeliaan pelajar, pemeriksaan tesis Ijazah Tinggi. Kalau tak boleh ke ofis, saya akan suruh pelajar mai rumah. Habis cuti sakit, bila masuk ofis, huhuu... lagi la kerja tak putus. Artikel... artikel... artikel... itulah rencam pensyarah di universiti APEX. Desasiswa pula, tak sunyi dari manusia. Walaupun pelajar USM takde, penginapan dari orang orang luar tak henti-henti. Seronok juga tinggal di Tekun ni sebab lokasi strategik untuk foto mania macam saya hihiii...

Share:

Selamat Hari Jadi Ayah!

Sejak seminggu yang lalu anak-anak abang sibuk merancang untuk sambut hari jadi abang yang ke-39. Tiba-tiba semalam, Huda kata, "esok hari jadi ayah, tapi ayah dah takde!"

Anak-anak yang lain tetap beriya-iya nak meraikan hari jadi ayah. Gembira tapi sayu. Abang, kasih dan rindu kami tidak pernah hilang.  Semoga abang diampunkan dan berbahagia di alam sana.

Ayah dalam kenangan...



Dalam ramai anak-anak, Huda lah yang paling gembira setiap kali tengok gambar abang. "Ayah dokong Huda," begitulah kata-katanya selalu. Hajar yang baru 2 tahun dan tak sempat bertemu abang akan segera membidas, "ayah dokong Hajar lah. Hajar sayang ayah," kata Hajar lantas membuka almari saya mencari kain pelekat ayah untuk dipeluk.
Share:

Wajah Baru SetBersalin.com



Selepas bertahun-tahun merancang untuk merombak wajah SetBersalin.com, akhirnya hari ini saya dapat upload design terkini www.SetBersalin.com. Sebenarnya penampilan baru ini telah lama siap, tetapi sengaja saya tidak upload dengan segera kerana menanti pelancaran www.MuslimDigital.com. Cover girl ezine Panduan Ibu Hamil kini telah memeluk Islam hihiii dan cantik bertudung litup.

Bagaimana dengan design ini? Cantik? Hmph... anda juga boleh mendapatkan template minisite yang mempunyai design secantik ini pada harga runtuh RM30 sahaja di www.MuslimDigital.com. Ops! Harga RM30 itu bukan untuk 1 design sahaja, malah terdapat lebih 200 template minisite yang keseluruhannya boleh dibeli pada harga RM30 sahaja! Jangan lupa untuk mendapatkan juga nasyid dendangan kumpulan Instinct secara PERCUMA di www.MuslimDigital.com sekarang. Banyak lagi Berita Tawaran Hebat akan diberikan untuk subscriber MuslimDigital.com.
Share:

Islam itu rahmat



Dalam kesibukan, tugas rasmi dan tidak rasmi, saya cuba menggunakan sedikit kesempatan ini untuk memberi tazkirah untuk diri sendiri terutamanya.

Berpuluh-puluh tahun dahulu, sebaik sahaja saya dilahirkan, abah terus mengazankan dan mengiqamahkan di telinga saya. Saya terus dibesarkan dalam didikan penuh dengan nilai keagamaan. Namun, hal itu rupa-rupanya membuatkan saya sering menilai kehidupan beragama ini dari sudut tanggungjawab semata-mata. Setiap hari kena solat 5 waktu. Berbuih mulut mak bertanya, "dah sembahyang ke belum?". Bulan puasa, letih mak kejut bangun sahur dan macam-macam lagi nostalgia 'liat dan culas' semasa kanak-kanak.
Share:

Dunia kecam kezaliman Israel

But... what is our strategy?

Share:

MuslimDigital.com dilancarkan!

Hasanah-www.MuslimDigital.com

Bismillahirrahmanirrahim,

Dengan rendah diri dan penuh kesyukuran kepada Allah s.w.t., saya melancarkan laman www.MuslimDigital.com yang bakal menjadi platform dakwah dan muamalah bagi pencinta Islam.

Apa yang boleh anda perolehi di sini?

- nasyid
- ebook
- wallpaper Islamik
- ceramah (coming soon)
- foto Islamik (coming soon)
- membaca & mendengar bacaan al-Quran
... dan macam-macam lagi (produk baru akan sentiasa ditambah)

Peluang jana pendapatan
Share:

Projek MD akan dilancarkan hari Isnin nanti

Maafkan saya kerana terpaksa tangguh pelancaran MD (apa MD tu? sabar.....) kerana ada beberapa perkara perlu dilakukan dan beberapa freebies mahu ditambah. Saya tak dapat duduk depan komputer lama-lama kerana kawasan luka pembedahan tempohari akan terasa sakit.

Insya Allah Isnin ini projek MD akan diumumkan.

Maaf zahir batin
Share:

Projek untuk Islam akan dilancarkan 3 hari lagi

InsyaALLAH projek yang pernah saya hint2 sebelum niakan saya lancarkan selepas keluar hospital nanti. Projek tu dah saya test untuk memastikan tidak ada masalah teknikal. Ramai yag sangka homestay al-hasanah la projek yang saya maksudkan. Sebenarnya ada projek lain. Bagi ustaz, ustazah, ngo, pngurusan masjid, surau dsb eloklah ambil perhatian kerana projek ini adalah untuk manfaat anda semua. Dah beribu rm saya habis untuk setup projek ni, projek yang dah bertahun-tahun dulu saya rancang dan memang saya minati sampai mengidam, hihii.
Saya taknak beritahu lagi apa dia. Keluar hospital ni saya nak test lagi sampai puas hati. Nantikan ia dan doakan semoga berjayaserta diredhai Allah swt.
Share:

Bedah... Kali pertama saya dibedah

Allahumma rabba al-nas, azhib al-ba'sa. Isyfi, anta al-Syafi. La syifa' illa syifa'uka. Syifa'un la yughadiru saqama.
Amiin.
Hmm.. Selepas beberapa kali sakit perut belah kanan, akhirnya petang semalam saya pergi klinik. Jenis malas pergi klinik ni payahhh.
Tengahari sakit perut datang. Sikit je. Lepas ambil anak-anak dari sekolah kerana ada program bestari solat, saya memandu sendirian ke Bertam untuk kemas rumah. Target saya ialah nak siapkan homestay cepat-cepat. Lepas asar perut semakin sakit. Saya berhenti mengemas. Usai solat saya memandu pulang ke USM dan singgah di klinik. Seperti yang dijangka dr suruh saya terus ke hospital. Saya pulang ke rumah, kemas-kemas baju. Anak-anak mula tanya, mak nak pi mana? Husna mula nangis, Ziyad dah bertakung air mata, Hajar meraung, aduh.... Sabar ye semua, mak nak pergi hospital, perut sakit. Esok mak balik insyaAllah. Di hospital dr terus putuskan untuk bedah, agak dah.... Semua orang terdekat diberitahu. Semua terkejut. Lagi terkejut bila tahu saya bawa kereta sendiri ke hospital. Relax.... Bukan sakit sangat. Sebelum dibedah saya sempat solat isya' dan solat hajat. Semoga Allah mudahkan dan selamatkan...mm tak dapat nak tulis panjang... Guna hp je untuk tulis entri ni. Saya akan update di twitter. Ok, terima kasih semua yang telah mendoakan. Esok discaj insyaAllah.
Share:

Homestay al-Hasanah akan muncul

Homestay al-Hasanah

Dalam sibuk marking skrip final ni, kena release tension sikit, kalau tak karang student yang jadi mangsa. Phew, kembang biji mata tengok tulisan 'cantik-cantik', hihiii...

Sekarang ni saya sedang siapkan rumah di Taman Bertam Permai untuk dijadikan homestay. Habis marking ni, nak godam rumah tu habis-habisan. Target, sebelum hujung bulan ni, rumah tu mesti dah siap untuk disewa.

**** update Lihat laman Homestay al-Hasanah di http://homestayalhasanah.wordpress.com/ ****

Ada sesiapa yang nak buat kenduri-kendara atau melancong di Bertam/ Kepala Batas/ Seberang Perai Utara/ Butterworth/ Penang ke cuti sekolah bulan  6 ni? Hah, kalau ada masalah tempat tinggal, jemputlah menginap di Homestay al-Hasanah :)

Ciri-ciri:
Share:

Selamat Hari Ibu

hearty chocolateSelamat hari ibu walaupun puan ialah ibu tunggal. Sabarlah dengan ujian menjadi ibu tunggal. Syukurilah ia, kerana sekurang-kurangnya anda masih bergelar ibu...

Doa saya untuk para ibu dan ibu tunggal,

Ya Allah, wanita yang membaca blog saya ini ialah seorang ibu yang cantik, kuat, sabar dan saya menghormatinya. Ya Allah, tingkatkanlah kehidupannya dengan rezeki yang berkat, rahmatilah setiap langkahnya dalam mencari rezeki buat anak-anaknya, bersihkanlah hatinya, ampunilah dosanya, kuatkanlah keimanannya serta peliharalah dia daripada segala fitnah dunia. Amiin... ya Rabbal Alamin.
Share:

Alhamdulillah, pungguk tidak lagi rindukan bulan

Syukur, lega.... selepas penantian sekian lama, akhirnya proses pemasangan wired boradband di rumah ini selesai :)
Harap-harap berakhirlah sudah kesengsaraan seorang webmaster yang lebih 6 bulan hidup tanpa internet di rumah hihiii...
Selama ni terpaksa guna wi-fi Tekun yang hanya lajuuuu waktu qiyamullayl, huh, satu situasi kritikal yang mengganggu aktiviti berkhalwat bersama Ilahi, ampunilah hamba-Mu ini ya Allah kerana selalu kalah dengan ujian-Mu... ujian wi-fi Tekun!
Terima kasih daun keladi kepada PPKT USM terutamanya yang telah mengusahakan pemasangan internet di rumah-rumah pegawai desasiswa ini.
Lepas ni banyak website nak kena update, terutamanya, ehem, my blog, web Tekun, seminar dlllllll (mmm banyaknya dll tu)
Share:

Single Moms, Let’s Pamper Ourselves

Assalamualaikum,

This post was specially written for all single moms in the universe. Ups! Sorry for my Manglish (Malaysian English). Well, after being in Jordan for four years (everything was in Arabic), my English turned upside down!

Ok, back to the topic. I know what how you feel being lonely and at the same time struggling for the survival of the kids. Now it’s the time to make ourselves happy or in other words ‘syok-syok sendiri’. Throw away those negative feelings and plan something that can make you smile.

Just want to share what I did for myself.
Share:

Muhasabah diri sebelum ajal - renungan pagi Isnin

[caption id="attachment_820" align="alignnone" width="225" caption="Rosdi Yusof (17 Jun 1971 - 19 Disember 2007) Di pusara ini, tiada putus air mata mengiringi kerinduan isteri dan anakanda berlima buat ayahanda tercinta. "Ya Allah, ampunkanlah ayah. Letakkanlah ayah di tempat yang mulia. Masukkanlah ayah ke dalam syurga. Kami ingin jumpa ayah di syurga." ...doa kudus anak-anak sentiasa bersamamu."]Rosdi Yusof (17 Jun 1971 - 19 Disember 2007) Di pusara ini, tiada putus air mata mengiringi kerinduan isteri dan anakanda berlima buat ayahanda tercinta. "Ya Allah, ampunkanlah ayah. Letakkanlah ayah di tempat yang mulia. Masukkanlah ayah ke dalam syurga. Kami ingin jumpa ayah di syurga." ...doa kudus anak-anak sentiasa bersamamu.[/caption]

Hari-hari yang kita lalui dipentas dunia ini penuh dengan berbagai dugaan, macam-macam yang kita pelajari daripada kerenah, penglibatan dan penglihatan kita sehari-hari. Latihan yang kita terima amat berharga bak sebutir mutiara. Deretan untaian-untaian mutiara yang kita perolehi daripada sumber-sumber tersebut jika dijalinkan akan menjadi pedoman kepada kita dikemudian hari.

Walaupun manusia itu dibekalkan dengan pengalaman tersebut jika ianya tidak didasari dengan keimanan kepada Allah semuanya akan menjadi sia-sia bak kapas yang berterbangan ditiup angin. Keseluruhan amalan kita diatas muka bumi ini akan diperhitungkan olehNya diakhirat nanti. Segala bekalan yang akan kita bawa pastinya menjadi penyelamat kita di hari hisab nanti. Perlu kita ingat,  apakah amalan-amalan yang kita perlu sediakan sebagai bekalan menemui Allah kelak dan apakah ianya sarat dengan amalan kebajikan ataupun kejahatan?

Jika diteliti daripada sirah Rasululllah, baginda amat menitikberatkan perkara ini sehingga dijelaskan oleh siti Aisyah r.a bahawa beliau pernah melihat baginda Rasulullah bersolat sehingga kakinya bengkak-bengkak. Ertinya disini walaupun baginda seorang manusia yang terpilih disisi Allah dan merupakan kekasihnya namun baginda tetap tekun melakukan ibadah-ibadah ditakuti baginda dikategorikan sebagai seorang hamba yang tidak bersyukur.Juga pernah dijelaskan oleh baginda darihal seseorang apabila ia menghapiri saat kematiannya dan saat ia akan dikuburkan dengan sabdanya:

“Mayat kekubur akan diiringi oleh tiga perkara, iaitu keluarganya, harta bendanya dan amalannya, yang dua akan pulang (kembali) dan satunya akan tinggal.Yang pulang adalah keluarga dan harta bendanya sedangkan yang tetap akan tinggal ialah amalannya” Riwayat  Bukhari & Muslim.

Walaubagaimanapun terdapat beberapa amalan yang dapat meringankan kesakitan semasa  menghadapi ajal. Antaranya amalan taubat yang diamalkan oleh hamba dapat meringankan  siksa disaat kematiannya. Jika dia masih mempunyai dosa yang memerlukan kepada taubat bererti ia masih lagi belum bersiap sedia menemui Tuhannya. Menyedari hal yang sedemikian maka bersegeralah bertaubat, sebab mereka yang senantiasa dalam kekuatiran dan ketakutan  maut akan menjemputnya akan beroleh kenikmatan hidup diakhirat kelak.

Hari-hari yang kita lalui di pentas dunia ini penuh dengan pelbagai dugaan. Macam-macam yang kita pelajari daripada kerenah, penglibatan dan penglihatan kita sehari-hari. Latihan yang kita terima amat berharga bak sebutir mutiara. Deretan untaian-untaian mutiara yang kita perolehi daripada sumber-sumber tersebut jika dijalinkan akan menjadi pedoman kepada kita di kemudian hari.

Walaupun manusia itu dibekalkan dengan pengalaman tersebut jika ianya tidak didasari dengan keimanan kepada Allah semuanya akan menjadi sia-sia bak kapas yang berterbangan ditiup angin. Keseluruhan amalan kita di atas muka bumi ini akan diperhitungkan oleh-Nya di akhirat nanti. Segala bekalan yang akan kita bawa pastinya menjadi penyelamat kita di hari hisab nanti. Perlu kita ingat,  apakah amalan-amalan yang kita perlu sediakan sebagai bekalan menemui Allah kelak dan apakah ia sarat dengan amalan kebajikan ataupun kejahatan?
Share:

Malaysia Photo Store for sale

Malaysia Photo Store for sale

Emm... sedih. Prospek tinggi. Masa, tenaga, duit dan sakit kepala dah tak terhitung banyaknya. But I thing it's the time to say goodbye... I'll miss you. Nak buat camana, dah tak sempat layan.

If you like photography (just like me hihiii), please click: http://www.malaysiaphotostore.com/blog to read more about how your hobby can tune up to be a non stop side income. Ups! your boss will never know about this unless you saja-saja tell him.

Pengumuman! pengumuman! www.MalaysiaPhotoStore.com is for SALE!!!!

(Maaf! berita ini telah saya sampaikan kepada subscribers saya terlebih dahulu!)
Share:

Usul Fiqh - ilmu yang dijauhi

Usul Fiqh

Hari ni hari terakhir kuliah HIS 213 iaitu Sumber dan Prinsip Perundangan Islam. Sob... sob... sedih... setiap kali berakhirnya pengajaran saya dalam sesuatu subjek pada sesuatu semester, mesti rasa sedih... uh, sentimental sungguh.

"Sebelum saya akhiri kuliah ini, suka saya nak berpesan kepada para pelajar sekelian supaya dalami dengan bersungguh-sungguh bidang yang kamu ambil sekarang ni. Ada yang bio, ada yang komunikasi, ada yang bidang seni dan macam-macam lagi. Gali dan cari pula segala ayat-ayat al-Quran dan hadis yang berkaitan bidang yang kamu ambil. Kemudian kaji ayat-ayat tersebut, nanti kamu akan bertemu dengan rahsia-rahsia Allah yang tersingkap di sebalik ayat-ayat dan hadis-hadis tersebut. Kalau kamu bidang bio pokok sebagai contoh,
Share:

Demam TOT ku tidak sama dengan demam mereka

Demam di hati, manakah termometernya?
Alhamdulillah Temasya Olahraga Tahunan di USM berakhir semalam. Alhamdulillah juga kerana sepanjang TOT saya demam, migrain, batuk, selsema, sakit perut bla..bla... Maka bebaslah saya dari terlibat dengan TOT. Habis je TOT, demam pun baik, sakit perut tinggal sikit-sikit, selsema dah kurang... Alhamdulillah.... [Sungguh, saya terkejut dengan 'bantuan' yang Allah berikan, kerana 3-4 hari sebelum TOT, saya berharap yang semasa TOT saya sakit dan demam.]

"Slm, Dr Hasanah djemput hdir utk mnjdi hakim utk khemah & prbarisan TOT. Perasmian TOT akn brmula pd jm 8 mlm ini.TQ" Demikianlah sms entah dari siapa-siapa yang saya terima petang Jumaat lepas.
"Slm, maaf, sy mc, demam" Pendek jawapan saya untuk anonymous.
Share:

Projek baru

[caption id="attachment_789" align="alignnone" width="300" caption="Kek ulangtahun perkahwinan ke-10, kek terakhir yang abang belikan..."]Kek ulangtahun perkahwinan ke-10, kek terakhir yang abang belikan...[/caption]
Allah selamatkan emak!
Allah selamatkan emak!
Allah selamatkan emak kami!
Allah selamatkan emak!
Amiiinnn......

hihii.....

Oklah, taknak nyanyi-nyanyi.
Share:

Persidangan Kebangsaan Alam dalam Kesusasteraan

Screenshot laman sesawang Seminar Kebangsaan Alam dalam Kesusasteraan

My another Joomla project.

Alhamdulillah, laman sesawang (Pengarah tak guna perkataan laman web!) ini telah saya siapkan. Jenguk-jenguklah http://alamsastera.usm.my terutamanya bagi yang meminati sastera, kesusasteraan Islam, pencinta alam bla...bla.... Ops! Jangan lupa scroll down laman tu dan klik kat 'webmaster' :)

Sempena Maulid al-Rasul ini mungkin indah juga kalau kita mengenang betapa baginda Rasulullah s.a.w. sentiasa menjaga kelestarian untuk umat Islam. Tutur bahasa baginda pula sarat dengan nilai sastera walaupun yang mahu disampaikan ialah dakwah akidah, akhlak dan penyampaian hukum.

Hmm.... bunyinya macam boleh jadi tema Maulid Nabi tahun depan ni, hihiii
Share:

Sollu ala al-nabi

Allahumma solli 'ala Muhammad!!!

Selamat memperingati kelahiran pembawa mu'jizat iaitu Nabi Muhammad s.a.w. yang telah menyampaikan amanah tabligh ayat-ayat mu'jizat tersebut kepada umat manusia.
Share:

Mari kita tengok siapa yang kena

Hah!!!????

The first ever Grand Livina in USM telah dicalari sob...sob... Kena lagi. Tarikh 02022010 yang mengerikan. Entah berapa kali lah orang langgar saya. Kenapa suka sangat kat Livina? Masuk kali ni rasanya dah 4 kali kereta tu kena skkkrrrrreeeeetttcchhhhhh...... dan 2 kali kena tttuuummmmm..... Arrrrgggggghhhhhhhhh!!! Berbekas sepenjuru kereta. Berbekas lagi hatiku iniiii.Kalau campur kereta Merc dan Waja dulu, hmmm... 8 kali dah lah terkena. Hairannya, dari 8 kes tu, 7 kes orang Melayu Islam yang buat. Aduhai ummat, kenapa????

Kita suka mengutuk kaum Cina bawa kereta laju macam pelesit (walaupun tak pernah tengok pun pelesit tu macamana gayanya kalau bawa kereta!),
Share:

Hajar - mengenang 2 tahun kehadirannya

[caption id="attachment_758" align="alignnone" width="300" caption="Terlalu manis senyuman Hajar yang berlesung pipit di pipi kanan"]Terlalu manis senyuman Hajar yang berlesung pipit di pipi kanan[/caption]
Hari jadi Hajar dah dekat. Lagi 2 minggu. Terkenang 2 tahun dulu. Saat sendirian membawa hajar ke mana sahaja di dalam rahim ini. Dugaan Allah s.w.t. datang menguji hamba-Nya. 42 hari berpantang iddah kematian suami akhirnya terhenti apabila Hajar selamat dilahirkan. Getir yang tidak dapat dilupakan. Mengutip semangat Maryam melahirkan Nabi Isa. Meminjam semangat Hajar melahirkan Nabi Ismail. Wanita-wanita ini lebih besar ujian yang dipikul. Maka seharusnya daku juga menjadi kuat kerana ujian Allah s.w.t. untukku tidak setanding mereka.

Buat sahabat-sahabat dan pelajar-pelajar yang sering keluh kesah mendepani dugaan. Sabar dan kuatkan diri. Semua orang Tuhan uji. Semua orang Tuhan duga. Ujian tuhan ada hikmahnya. Akal manusia tiada daya menduga.
Share:

Pertunangan - peluang untuk memilih jodoh

Moto DrHasanah.com

Assalamualaikum,
Fuh, 3 bulan beriddah dengan blog ni. Merajuk pada yang tak sayang, takdenye dia nak memujuk, hihii...
Rencam menjadi penulis, ada sahaja yang tidak 'diperkenan' oleh orang yang membaca sehingga timbul tohmah dan fitnah. Aduhai diri, sabarrr.... sabaaarrr..... "Inna Allah ma'a al-sabirin"
Malas hendak melayan kata-kata orang, kerana:

Aku tidak hidup kerana dipuji manusia,
Aku juga tidak mati dengan keji mereka.


Biarkan manusia terus berkata-kata, bila penat, diamlah mereka. Mereka tidak tahu apa yang mereka tidak tahu. Ibarat anak-anak bila ditunjukkan gambar kambing, mereka akan kata, itu kambing, padahal itu bukan kambing. Itu 'gambar' kambing.
Share:

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Finally I'm A Certified Apple Professional Learning Provider

After so many years, finally, I was certified as an Apple Consultant. This means that I have a lot of tasks to do to add more values to our ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts