• Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

    Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia.

  • Tempat Pertama Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan

    Genap 10 tahun kewujudan Blog DrHasanah.com, ia telah mendapat Tempat Pertama (Kategori Terbuka) dalam Pertandingan Blog Pendidikan Peringkat Kebangsaan pada tahun 2015.

  • Bidang dan Minat

    Bidang zakat, syariah, e-pembelajaran dan teknologi dakwah. Minatnya banyaaakkkkk...

  • Ingatlah pesanan Allah swt...

    Maka di antara manusia ada orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia (semata-mata)”, maka tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat”. (Al-Quran, Surah Al Baqarah, Ayat 200)

Apa hukum agih sendiri wang zakat?

Persoalan ini sering diajukan kepada saya, sama ada oleh pelajar, rakan sekerja mahupun orang kampung. Kebanyakannya mahukan jawapan yang pendek. Tidak mahu panjang-panjang. Kalau boleh hanya mahu jawapan yang positif. Mahu dengar saya kata "boleh" kerana dari situ mereka berharap akan dapat berasa puas bila agih sendiri wang zakat. Malangnya saya sering memberikan jawapan separa panjang. Tidak pendek dan tidak panjang dan bukan pula jawapan yang positif.

Suka saya ingin kongsikan pandangan Ustaz Hamizul Abd. Hamid dalam hal ini.
Share:

Astaghfirullahalazim. Sudah-sudahlah dengan Oppa Gangnam Style yang lucah tu



Bersilang tangan bergoyang ke sana-sini ala-ala naik kuda… bila diaksi beramai-ramai akan pecah perut ketawa. Namun berapa ramai rakyat Malaysia terutama yang beragama Islam faham bahasa Korea? Apatah lagi jika lama ditonton rakaman Oppa Gangnam Style di Youtube, maka dengan jelas, terang lagi bersuluh akan dipaparkan aksi lucah & berahi.
Share:

Masa sibuk selepas masa lapang



Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : " Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Pertama : masa sihat sebelum sakit. Kedua : masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Ketiga : masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Keempat masa mudamu sebelum datang masa tua dan kelima masa hidup sebelum tiba masa mati." (riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)

Cantik makna hadis ni kan. Itulah putaran kehidupan kita.  Sekejap di atas, sekejap di bawah. Sekejap sibuk, sekejap lapang.

Saya menarik nafas panjang. Sangat panjang. Dipendam lama-lama biar oksigen yang melalui bronkius dan bronkiul akan terus tercerap di alveoli. Biar padat oksigen dalam salur darah dan sampai ke sereblum, limbic, cortex dll. Saya menguji kesahihan teori bahawa oksigen boleh menenangkan minda. Sel-sel otak sedang berhubung...
Share:

UrusPusaka.com kembali semula



Maha suci Allah! Kepada-Mu kupanjatkan syukur. Penantian 3 tahun berakhir sudah. Inilah dia, website pertama yang saya bangunkan iaitu www.uruspusaka.com kembali menjadi milik saya. Ia begitu tinggi nilai sentimentalnya bagi saya kerana dari situ lah saya mula breaking the icebergs  untuk aktif menulis secara online.

2006

Sejarahnya bermula pada tahun 2006 apabila almarhum suami, Ustaz Rosdi Yusof mula berjinak-jinak dengan perundingan pusaka. Kami sama-sama dalam bidang Syariah, itu yang jadi seronok kalau berdiskusi secara ilmiah. Cuma, saya sangat meminati bidang kehartaan Islam kerana sedari kecil memang suka subjek matematik dan di sekolah menengah meminati Prinsip Akaun. Well, SPM dapat A1 dalam matematik & prinsip akaun hihiii, suka sangat. Suami pula lebih suka pada perundangan. Saya uruskan yang teknikal (domain, hosting dll) kemudian banyak menulis tentang panduan pengagihan dan pengurusan harta pusaka manakala suami banyak menjawab soalan orang awam. Kalau dia sibuk, maka saya yang akan menjawab.

Kami berbincang secara serius tentang isu pusaka kerana ia merupakan satu isu yang sensitif yang sering menyebabkan insan-insan yang berkongsi rahim sanggup bermandi darah demi harta yang kadar sejengkal. Harta percuma, semua nak rebut. Tapi kerana ia percuma maka banyak juga harta yang terbiar hingga jadi masalah pertindihan waris.
Share:

Fatwa Zakat Harta Pusaka



Sambung diskusi lepas tentang zakat pada harta pusaka. Boleh baca artikel berkaitan di: http://drhasanah.com/2012/zakat-pada-harta-pusaka/

Artikel lepas hanya sempat membincangkan hukum zakat yang tidak dibayar semasa hidup. Perbincangannya menumpukan kepada apakah hutang zakat perlu dibayar dengan menggunakan harta pusaka si mati ataupun ia tidak perlu dibayar sama sekali atau mungkin hutang itu perlu ditanggung oleh waris.

Dalam artikel kali ini, saya akan membawa persoalan: Adakah harta pusaka yang diterima oleh ahli waris perlu dibayar zakat?

Saya telah cuba mencari fatwa di Malaysia yang berkaitan dengan isu ini tetapi tidak jumpa. Kalau anda jumpa, harap dapat kongsikan dengan sahabat pembaca yang lain :)

Jawapan pendek saya bagi persoalan ini ialah:
Share:

Nama-nama Ka'bah dalam al-Quran



Tanggal 8 Julai merupakan hari terakhir Kursus Haji dan Umrah anjuran Pusat Islam, Universiti Sains Malaysia. Ia merupakan slot terakhir melengkapi 6 hari kursus intensif yang diadakan setiap hari Ahad bermula 3 Jun 2012. Menariknya, sejak awal kursus ini, replika besar Kaabah sudah disiapkan di anjung Masjid al-Malik Khalid, USM. Ia memberikan kesyahduan dan rasa tidak sabar bagi para peserta yang seramai kira-kira 80 orang untuk melakukan demo bersih melakukan haji dan umrah pada hari terakhir kursus.

Malang sekali kerana saya ialah murid yang gagal dalam kursus ini. Gagal dari awal sebab asyik ponteng jeeee dengan alasan yang remeh-temeh termasuklah sebab nak marking skrip final exam. Huh! alassaaannnn. Macam lah tak boleh semak skrip tu waktu lain!
Share:

Zakat Pada Harta Pusaka



Diskusi kali ini agak ilmiah. Sambil sibuk marking tugasan, seminar & bengkel e-learning dll saya juga dikejar oleh ketua penyelidik 1 geran universiti penyelidikan (RU Grant) tentang isu harta pusaka yang mana penyelidikan itu sudah berjalan selama 1 tahun. Teringat blog uruspusaka yang dulu pernah saya bangunkan bersama almarhum suami. Blog tersebut dapat sambutan yang menggalakkan dengan berbagai-bagai persoalan dikemukakan oleh orang awam. Dah jadi macam consultant bebas la pulak! Sedihnya, walaupun suami dah meninggal dunia, masih ada orang yang telefon saya nak cakap dengan suami. Saya cakap suami dah meninggal. Pemanggil tu kata nak cakap juga dengan suami. Waduh! Kalau bisa dibangkitkan orang yang sudah di alam baqo'....
Share:

Lidah ada bahayanya!



# Masih dalam mood nak upgrade layout blog ni.... tapi bila la nak siap huhuuu

Menyelongkar artikel dalam komputer, saya terhenti apabila terjumpa artikel bertajuk 'Bahaya Lidah' yang ditulis oleh almarhum suami, Ustaz Rosdi Yusof tetapi nampaknya ia tidak sempat ditulis sepenuhnya.

Saya bersetuju dengan apa yang dinukilkan oleh beliau dari penerangan Imam Ghazali tentang bahaya pada lidah yang sepatutnya lidah itu menjadi rahmat & ni'mat yang sangat hebat. Lidah yang berupa daging leper itu punyai kuasa yang bukan sembarangan. Ni'mat satey, nasi beriyani gam, ayam madu, vanilla chocolate ice blended with topping dll hanya dapat diterjemah oleh otak jika ia tersentuh pada lidah. Bayangkan jika ditebuk perut dan semua tu disalurkan terus melalui paip ke dalam perut! Sedap?
Share:

Kenapa Akademik Nombor Satu, Agama Bukan Nombor Dua?



Hmmm... Kalau saudara saudari ada jawapan untuk soalan saya, sila tulis di ruangan komen. Malam esok saya tinggal baca je hihiii....

Terima kasih.

Just a note: sebenarnya tak bersemangat pun nak berforum, sebab masih belum habis pantang lagi sejak 'bersalin' bulan lepas. Cuti cuma dua minggu, lepas tu dah mula berkuliah. Tak sakit badan ke? isk...isk... Allah Maha Tahu.
Share:

www.isla.my Sebagai Laman Komuniti Muslim Malaysia: Pengenalan Dan Sambutan Masyarakat



Sudah setahun Islamy dibangunkan. Minggu lepas jumlah ahli berdaftar & sah telah melepasi aras ujian iaitu 2000 keahlian. Alhamdulillah feedback yang diterima sentiasa positif.

Berikut ialah abstrak satu kertas kerja yang pernah dibentangkan tentang Islamy. Kertas kerja ini telah dibentangkan pada tahun 2011 di Universiti Kebangsaan Malaysia dalam satu seminar berkaitan dakwah media baru. Dalam kertas kerja ini, analisis sambutan yang dicerap dari google analytics telah dibentangkan.
Share:

Bagaimana mahu menyucikan hati dan jiwa?



Islam dibina di atas dua asas yang kukuh iaitu rukun iman dan rukun Islam. Pembinaan rukun iman yang bergantung kepada Tauhid Uluhiyyah dan Tauhid Rububiyyah tidak sempurna tanpa meletakkan rukun Islam sebagai intepretasi bagi keimanan. Rukun Islam yang lima iaitu shahadah, solat, puasa, zakat dan haji ini merupakan satu cara yang digariskan oleh syarak sebagai aktiviti peribadatan yang khusus untuk umat Islam.
Share:

Inna lillah wa inna ilayhi rajiun

image

"Anak-anak nabi ada 7 orang, 3 laki-laki 4 perempuan, pertama Qasim, Abdullah, Ibrahim, Zainab, Ruqaiyah, Fatimah, Ummu kulthum", begitulah dendangan lagu yang diajar oleh Ustazah Maniseh sejak saya dalam darjah 1 masa belajar di SRA Unwanus Saadah. Dengan rahmat Allah swt, alhamdulillah semalam, jumaat, 24 feb 2012 saya menyambut kelahiran putera ke3 yang melengkapkan bilangan 7 orang anak macam anak-anak nabi. Namun dukacita kerana anak ini telah lama meninggal dunia dalam rahim bonda. Inna lillah wa inna ilayh rajiun. Bersemadilah Ahmadku sayang di alam sana.

Selanjutnya di: http://www.usulifaqih.com/umum/hari-yang-sedih/
Share:

Fatwa Hukum Pembayaran Emolumen Kakitangan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) Menggunakan Peruntukan Asnaf Amil


 

Warta Kerajaan Negeri Selangor Jil. 65 No. 4
23hb Februari 2012

ENAKMEN PENTADBIRAN AGAMA ISLAM (NEGERI SELANGOR) 2003
FATWA DI BAWAH SESKYEN 47

HUKUM PEMBAYARAN EMOLUMEN KAKITANGAN MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR (MAIS) MENGGUNAKAN PERUNTUKAN ASNAF AMIL

Harus pembayaran emolumen kakitangan MAIS menggunakan peruntukan asnaf amil diberikan kepada pegawai MAIS di bahagian tertentu yang mana bidang tugasnya adalah terlibat secara langsung dalam mengurus hal ehwal wang zakat dan tidak menerima emolumen daripada peruntukan asnaf fi sabil Lillah.

Bertarikh 17 Februari 2012

[MAIS/SU/BUU/02/016/17-2 P.U. Sel. AGM. 0007 Jld. 3]

Sumber: Laman Web Mufti Selangor



Download: Fatwa Bayar Gaji Pekerja Dengan Zakat (Asnaf Amil)
Share:

Fatwa Hukum Agihan Zakat Dalam Bentuk Manfaat Dan Sumber Pembiayaan Pengurusannya


Warta Kerajaan Negeri Selangor Jil. 65 No. 3, Bertarikh: 2hb Februari 2012

ENAKMEN PENTADBIRAN AGAMA ISLAM (NEGERI SELANGOR) 2003

FATWA DI BAWAH SESKYEN 47

HUKUM AGIHAN ZAKAT DALAM BENTUK MANFAAT DAN SUMBER PEMBIAYAAN PENGURUSANNYA

1. Dana zakat harus diagihkan kepada mana-mana asnaf dalam bentuk agihan secara manfaat.

2. Kos pengurusan agihan zakat secara manfaat seperti kos keperluan pentadbiran dan pengurusan, sumber manusia dan keperluan peralatan asasi yang munasabah boleh dibiayai melalui dana zakat.

3. Sumber pembiayaan kos-kos agihan zakat secara manfaat hendaklah diambil berdasarkan kepada dana asnaf tersebut diagihkan.
Sebagai contoh:
(i) Pembinaan asrama anak yatim Baitul Hasanah yang dibina untuk manfaat anak anak yatim fakir miskin dengan menggunakan dana asnaf fakir dan miskin.
Segala kos pengurusan operasi, pembelian peralatan keperluan asas, pembayaran emolumen kakitangan, emolumen tenaga pengajar dan segala keperluan asas asrama tersebut adalah dibiayai menggunakan dana asnaf fakir dan miskin.
(ii) Pembinaan pusat pelindungan Baitul Iman dan Baitul Ehsan yang dibina dan dibiayai melalui dana asnaf Al-Riqab.
Segala kos pengurusan operasi, pembelian peralatan keperluan asas, pembayaran emolumen kakitangan, emolumen tenaga pengajar dan segala keperluan asas pusat perlindungan tersebut adalah dibiayai menggunakan dana asnaf Al-Riqab.
(iii) Pewujudan Bahagian Pembangunan Insan majlis Agama Islam Selangor (MAIS) yang menguruskan hal ehwal dan kebajikan asnaf mualaf.
Segala kos pengurusan operasi, pembelian peralatan keperluan asas, pembayaran emolumen kakitangan, emolumen tenaga pengajar kelas-kelas dan kursus mualaf dan segala keperluan asas bahagian tersebut adalah dibiayai menggunakan dana asnaf mualaf.

Bertarikh 2 Februari 2012

[MAIS/SU/BUU/02/016/171; P.U. Sel. AGM. 0007 Jld. 3]

Sumber: Laman Mufti Selangor



Download: Fatwa Agihan Zakat Dalam Bentuk Manfaat
Share:

Selepas sibuk macam-macam



Alhamdulillah, banyak hal dah selesai. Paling kritikal ialah semak skrip final exam dua subjek yang saya ajar, iaitu Institusi Kekeluargaan Islam (subjek hot! hot! di USM) dan juga Prinsip dan Sumber Perundangan Islam. Macam biasa, ada lah pelajar yang akan tersenyum dan tak de apa saya boleh katakan pada yang saya tak boleh beri 'markah kesian' :( selain berusahalah lagi dengan bersungguh-sungguh. Tahniah juga kepada lapan orang pelajar USM yang saje-saje ambil subjek Institusi Kekeluargaan Islam sebagai 'persediaan untuk masa hadapan' :)

Selepas sibuk yang macam-macam ni pun sebenarnya tak boleh juga nak berehat. Oh, tiada maknanya rehat kerana ia akan merugikan diri sendiri sebab tiada output. Orang yang paling sibuk ialah orang yang paling banyak memberi manfaat!

Sementara pelajar ijazah pertama bercuti, masuk pula pelajar Pengajian Pendidikan Jarak Jauh. Urrggghhh... siapa yang tak tahu, mereka semua dah bekerja, sudah berkereta. Lihat padang kawad, kawasan parking stadium USM yang minggu lepas USM menang 3 gol huhuuu... dan sekeliling kompleks Restu, Saujana, Tekun. Subhanallah, lautan kereta sangat menyesakkan, oh... sabarlah jiwa dengan kehidupan ini. Sentiasalah berterima kasih kepada Allah kerana telah memberi apa yang hati ni terlalu mudah nak kata "menyusahkan!" Berterima kasih pada Allah kerana memberi susah kerana Dia mahu kita selalu insaf dengan ni'mat yang telah diberi sekian lama.
Share:

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Finally I'm A Certified Apple Professional Learning Provider

After so many years, finally, I was certified as an Apple Consultant. This means that I have a lot of tasks to do to add more values to our ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts