• Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

    Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia.

  • Tempat Pertama Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan

    Genap 10 tahun kewujudan Blog DrHasanah.com, ia telah mendapat Tempat Pertama (Kategori Terbuka) dalam Pertandingan Blog Pendidikan Peringkat Kebangsaan pada tahun 2015.

  • Bidang dan Minat

    Bidang zakat, syariah, e-pembelajaran dan teknologi dakwah. Minatnya banyaaakkkkk...

  • Ingatlah pesanan Allah swt...

    Maka di antara manusia ada orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia (semata-mata)”, maka tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat”. (Al-Quran, Surah Al Baqarah, Ayat 200)

Salam Aidil Fitri buat semua | Maaf Zahir Batin




Share:

Anyam Ketupat: Seni Kraftangan Melayu yang dilupakan

ketupat riben | nak gantung kat luar rumah heheee....

"Emak mesti buat ketupat!" Macam satu perintah sahaja bunyi permintaan Ziyad.
"Haah, mak buat lah, nak gantung kat luar tu," Husna menyokong.
"Cepatlah mak," rayu Ziyad. Dia sudah tidak boleh bersabar lagi.

Saya memang tak de mood nak sambut raya kali ini. Tapi melihatkan riak wajah anak-anak yang tidak sabar-sabar menanti hari lebaran, saya buang perasaan sayu jauh-jauh. Saya perlu memastikan anak-anak tetap gembira menyambut Aidil Fitri kali ini walaupun suasananya nyata sekali jauh berbeza.

Saya pergi ke beberapa kedai berhampiran USM. Riben yang dicari tidak ditemui. Yang ada hanyalah riben kain. Hmm... saya masih terlalu baru dengan kehidupan di pulau ini, masih terpinga-pinga mencari kedai yang di dalamnya ada seribu macam barang... macam kedai alatan menjahit di Banting.
Share:

Bila kita hidup bahagia, kita sangka akan hidup lama

Bila kita hidup bahagia,
Kita sangka akan hidup lama...


Itulah hakikatnya. Dahulu saya pun fikir begitu. Walaupun tahu ajal akan tiba pada saat perjanjiannya, tetapi, setiap hari ada sahaja angan-angan yang dicipta, kerana menyangka bahawa kita akan hidup lama...



Malam tadi jam 12.30 tengah malam, ketika saya sedang memandu pulang dari Kampus Kejuruteraan (di Transkrian) ke Kampus Induk USM kerana membawa pelajar untuk majlis tilawah, tiba-tiba saya menerima sms dari jiran di Taman Bertam Permai (TBP). Suspen! Itulah reaksi spontan saya.
Share:

Tsunami Kerja



Subhanallah...
Banyak kerja nak kena buat... Rutin hidup pensyarah universiti, yang dari luar dilihat macam 'relaks' sangat hanya kerana tiada kad penumbuk :P (punch card)... tapi hakikatnya, siang malam diulit kerja... kerja... kerja...
Kertas kerja SEMLIS 2008... adeh, bila nak siap... Pastu nak kena siapkan prosiding seminar... seminggu-dua ni berpuluh emel masuk sehari... rata-rata pasal kertas kerja pembentang untuk SEMLIS 2008... Minggu depan nak kena hantar kat pencetak dah... Nak kena semak tesis lagi... Selia pelajar Ijazah Tinggi... amboi tebalnya tesis... Esok kelas 5 jam... Master... mesti well prepared... Alamak, power point tak buat lagi... Tugas kat Desa Tekun... anak-anak yang beribu-ribu tu nak kena tengok-tengok jugak...
Share:

Kasih sayang... berapa harganya?



Tulis... padam... tulis... padam...
Entah kenapa begitu sukar mencari kata pemula.

Hari ini, Ramadhan bermula... bulan yang sentiasa dirindu oleh saya dan arwah suami. Semalam seharian saya mengemas rumah. Begitulah selalunya, Ramadhan kami sambut seperti ingin menyambut Aidil Fitri. Namun, kali ini saya tak mampu mengemas rumah sebaiknya kerana batasan kudrat yang sendirian menggalas semuanya. Ramadhan kali ini terlalu berbeza buat saya.
Share:

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Finally I'm A Certified Apple Professional Learning Provider

After so many years, finally, I was certified as an Apple Consultant. This means that I have a lot of tasks to do to add more values to our ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts