Skip to main content

Oh Nissan Grand Livina ku...

Uwwwaaa... dulu masa suami ada tak pernah pula jadi macam ni. Sob! sob!... memalukan sungguh. Tapi, kereta baru sembilan bulan takkan lah bateri dah kong! Padahal servis ikut masa, guna kereta untuk jalan dekat je..... uwwwaaa.... sedis!

[updated: petang: servis kereta (mileage 15000 km) dan tukar bateri sekali. Nasib baik bateri tu masih dalam waranti. sob.... sob....]


Pengajaran: Janganlah beli kereta first edition. Tunggu dah seasoned baru beli!

Comments

  1. Tambah lagi sikit....

    Masa umur kereta baru 3 bulan, remote (alarm) kereta dah rosak.

    Masa umur kereta 6 bulan, entah apa yang rosak, bila pulas setereng ada bunyi 'ktak, ktak' di bahagian tayar. Drive shaft lah agaknya tu. Dah dua kali pergi service center Nissan untuk baiki. Bunyi masih ada juga lagi.

    Ni, kereta 9 bulan, bateri pula kong.... sob!...sob! sedis....

    ReplyDelete
  2. Salam ya ukhti.

    Lama tak menjenguk ke laman ni. Didoakan dengan kehadiran tahun baru ni akan diberi lebih barakah dari-Nya buat anti... B-)

    ReplyDelete
  3. hmmm mintak refund je la kak kalau camtu...banyak sangat problem nye :D...ehh assalamualaikum...tumpang lalu :D

    ReplyDelete
  4. eeeeeeeeeeeee....mulut die nih...aku cili kanggggggggggg... dushhhhh...tumbuk ckit..bg senget manusia sorang nih...

    ReplyDelete
  5. sabar ye kakakku...di kejauhan ini ku selalu mendoakanmu.. semoga kau sentiasa didlm lembayung rahmatNYa.. nanti i balik ujung minggu nih..i singgah kalau sempat ye..leh cita panjang..

    ReplyDelete
  6. eh...u taukan keta i first edition x salah..waaaa..jgnla meragam..dh la i dikejauhan..muahaha..nk kena servisla minggu ni...

    ReplyDelete
  7. ampunilah dia ya Allah... hmm..sampai x khusyuk..kira hebatlaa diriku dgn kakakku ini..muahahah

    ReplyDelete
  8. Hemm..baru berkira-kira nak beli GL. Ada kawan tu kereta GL dia masuk air kat bonet belakang.. ishh..ishh..ishh..cam kete proton lak. Anyway thanks for the theme, nanti ada theme yang lebih cool sy tukar hehe. suarasa.com

    ReplyDelete
  9. Pengajaran, bukan semua benda baru tu elok dan bukan semua benda second-hand tu tak elok...

    ReplyDelete
  10. Terima kasih CypherD. Saya pula lama dah tak menjenguk library hihii...

    Juraimi,
    Refund? Taknak refund. Nak Grand Livina juga, tapi yang baru la!

    Myogis,
    Beli je satu kalau dah berkenan. Mata (lampu) GL mengancam! Air masuk kat bonet boleh dilap, bukan susah....

    Naseebah ngan Tapai macam serasi je hiiii... jangan marah ye!

    Syeikh Tapai,
    Aqtarih lak an tabni mawqi' al-blugh li annani ara annaka tuhibb al-kitabah :)

    ReplyDelete
  11. hmm....tibe2 tingat sesuatu..missing sumting laa kakakku.. but hear...still i think..sumbody need..menjadi org yg boleh menceriakan hidup org lain disini..hmm..

    ReplyDelete
  12. Fuyooh...dah pakai GL ke...tahniah...x leh ckp apa la org dah minat kan...dulu masa x keluaq GL, sy dok promote kat arwah beli Inova, tp arwah cakap dr x mau sbb besaq sgt, payah nak control...warna apa dr??PH???sori dr, rasa kecik sikit la ruang dalam GL.......

    ReplyDelete
  13. Salam abi,
    Ni sapa sebenaqnya ni?
    Sebelum dia meninggal kami nyaris2 nak beli Innova :) ye lah, sebab anak pun dah nak masuk lima. Siap nak renovate rumah sebab nak ambik orang gaji - bilik tak cukup. Hihii... bila anak nak masuk lima macam2 nak diubah. Kereta kena eight seater [ bos + mem + anak 5 + bibik = 8 kapasiti!]
    Bila Rusydi meninggal, tak jadi lah ambik Innova. Kebetulannya keluar GL, pastu ramai pula memanda menteri yang menasihat supaya ambik GL. 7 seater, sesuai lah... Itupun kadang2 rasa nak ambik Kelisa pula sebab susah betul cari parking kat Penang ni ... hihi... hubb al-dunyaaa....

    ReplyDelete
  14. abi ni kwn ust kat msi yg dok pi sana sini tu la, sy x leh lupa la kat dia sbb 1st day keja kat msi, wira rosak, dia la yg teman pi proton servis kulim, pastu kes tu, kalu dia nak pi servis waja, ajak sy plak..ok la tu dh pkai GL, kat msi pun muazzin dgn zulkarnain pkai GL gak...kelisa option yg bagus, tp nak wat pa bnyk keta kalu tak kerap guna..rugi la dr....

    ReplyDelete
  15. Ooooh.... inilah dia kawan ustaz yang pertama yang saya dapat hubungi untuk sampaikan berita dia meninggal......
    Eh, semuanya sihat?

    Kelisa tu bukan nak ambik pun, saja jaaaa.......... keta banyak2 drebar sorang nak buat apa?

    ReplyDelete
  16. Kepada warga Penang semua... temui kumpulan nasyid yang sedang meningkat naik "Instinct" pada 9 Mac 2009 (hari Isnin) di Perkarangan Masjid Telok Air Tawar, Butterworth, sempena Majlis Maulidur Rasul jam 11 pagi.

    Dapatkan cd lagu Instinct yang mengandungi lagu yang sedang meletup di radio IKIM.FM > RESAH

    Untuk keterangan lanjut, sila lawati:
    http://instinctnasyeed.wordpress.com/

    p/s: Terima kasih Dr. Hasanah kerana mengizinkan iklan ini disiarkan. Jazakillah khairan kathira...

    ReplyDelete
  17. kami 3 beranak sihat2 ja.....teringin jgk nak pi penang ziarah kwn kita ni....nanti2lah...leh la test GL..x dak org pun pelawa naik kat msi ni...hahaha

    ReplyDelete
  18. hohoo.. sempat lagi kutuk kawan :)

    ReplyDelete
  19. Marilah join www.mylivinaclub.com
    Bunyi duk duk tu bukan driveshaft tapi steering coupling. Tukar je, ada warranty tu.

    ReplyDelete
  20. Stering coupling tu brp Rm ?

    ReplyDelete

Post a Comment