• Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

    Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia.

  • Tempat Pertama Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan

    Genap 10 tahun kewujudan Blog DrHasanah.com, ia telah mendapat Tempat Pertama (Kategori Terbuka) dalam Pertandingan Blog Pendidikan Peringkat Kebangsaan pada tahun 2015.

  • Bidang dan Minat

    Bidang zakat, syariah, e-pembelajaran dan teknologi dakwah. Minatnya banyaaakkkkk...

  • Ingatlah pesanan Allah swt...

    Maka di antara manusia ada orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia (semata-mata)”, maka tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat”. (Al-Quran, Surah Al Baqarah, Ayat 200)

Apple iPad Online Workshop during Covid-19 about Teaching Arabic language on the iPad. Link video di dalam

Pada 22 April 2020, diberi peluang untuk berkongsi ilmu tentang pengajaran bahasa Arab secara asynchronous dengan menggunakan iPad. Gigih la jugak nak i'rab jumlah ismiyyah, i'rab jumlah fi'liyyah dll huhuu lama sangat tinggal kerja mengi'rab ni.
Penganjur utama program ini ialah UKM & UTEM. Alhamdulillah kerjasama yang baik.

Berikut info program:

w
by Dr. Hasanah Abd Khafidz (UKM)
Host : Dr. Juffrizal Bin Karjanto (UTeM)
Moderator : En. Muhamad Syukri Sulaiman (MRSM Taiping)
Wednesday, Apr 22, 2020 2:30 pm | 1 hour 30 minutes | (UTC+08:00) Kuala Lumpur, Singapore
Platform used: Webex

Berikut pula merupakan rakaman sesi saya. Ma sha Allah. Ana punya lidah ada sikit belit lah!



Sebenarnya, sebelum program saya dok plan nak cakap Arab je. Sekali bila dah mula program, semua pakat cakap omputeh, saya pun pusing2 speaking London la jugak :D

Maafkan kekurangan ambe yang lemah ni ya.

Jangan lupa subscribe channel Youtube saya: https://www.youtube.com/user/hasanah321

Terima kasih!

#covid19 #ipad #appleteacher #aplp #teachingarabic


Share:

Apple Professional Learning: Producing your movie with iMovie by Dr Hasanah Abd Khafidz. Watch the video

Padat juga schedule masa Perintah Kawalan Pergerakan gara-gara pandemik Covid-19. Kali ini kita layan video pulak. Maklumlah, ramai pensyarah dan cikgu-cikgu yang ada iPad, tapi jarang gunakan. Jadinya bila mode pengajaran dan pembelajaran ditukar kepada online, ahli akademik kena lah belajar bangunkan content dengan menggunakan teknologi yang ada.
Saya suka tekankan, teknologi hanya membantu mencapai matlamat P&P secara online. Kebijaksanaan ahli akademik lebih utama untuk gunakan teknologi tu untuk sediakan content yang baik. Jadinya, marilah kita follow video rakaman program ni. Sebab itu, ada iPad sahaja tidak cukup. Kena belajar macamana nak gunakan iPad untuk create e-content. Boleh tak?

Apple Professional Learning
Fifth Session, 5 April 2020.
Topic: Producing your movie with iMovie by Dr Hasanah Abd Khafidz
Time: Apr 5, 2020 09:30 AM Kuala Lumpur
Platform: Zoom

It is FREE and OPEN to all!
#appleprofessionallearning
#remotelearning
#fpiukm
#ukm
#appleteacher
#asatizahtekno

Jom tonton rakaman bengkel ini:



Dalam bengkel kali ini saya share agak banyak juga tentang iMovie. Bukan sekadar masukkan gambar, video dan teks sahaja. Malah saya share juga ilmu tentang menggunakan green screen effect dalam video. iMovie tu apps percuma dari Apple. Tak payah beli apps atau software yang mahal-mahal. Kita guna sahaja teknologi yang ada. Lagi best, barang percuma ada pulak feature green screen effect. Ada orang sebut, chroma key effect. Apa lagi, cuba lah!

Jangan lupa subscribe channel Youtube saya: https://www.youtube.com/user/hasanah321

Terima kasih!
Share:

Special workshop during Covid-19

Professional Learning Fifth Session tomorrow, 5 April 2020. Topic: Producing your movie with iMovie by Dr Hasanah Abd Khafidz Time: Apr 5, 2020 09:30 AM Kuala Lumpur Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/692835414 Meeting ID: 692 835 414 Please WA for password. It is FREE and OPEN to all! #appleprofessionallearning #remotelearning #fpiukm #ukm #appleteacher #asatizahtekno
Share:

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Cerita e-Learning Kami Saat Pandemik Covid-19

Sejak Disember 2019, sudah timbul berita tentang kematian demi kematian di China. Siapa sangka, rupanya itu berpunca daripada virus corona...

Labels

Blog Archive

Recent Posts