• Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

    Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia.

  • Tempat Pertama Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan

    Genap 10 tahun kewujudan Blog DrHasanah.com, ia telah mendapat Tempat Pertama (Kategori Terbuka) dalam Pertandingan Blog Pendidikan Peringkat Kebangsaan pada tahun 2015.

  • Bidang dan Minat

    Bidang zakat, syariah, e-pembelajaran dan teknologi dakwah. Minatnya banyaaakkkkk...

  • Ingatlah pesanan Allah swt...

    Maka di antara manusia ada orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia (semata-mata)”, maka tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat”. (Al-Quran, Surah Al Baqarah, Ayat 200)

10 tahun drhasanah dot com



Wowwww!!!! Perjalanan domain drhasanah.com ini sudah genap 10 tahun. Ia bukanlah satu tempoh yang pendek. Lihat bukti pada screenshot whois data di atas. Domain drhasanah.com mula didaftarkan sejak 16 Oktober 2006 lagi! Wah... alhamdulillah, thumma alhamdulillah...

Terlalu banyak perjalanan yang dilalui oleh domain ini. Jejak awal kejadian pemilihan domain ini bukanlah untuk berbangga dengan pangkat 'Dr.' yang saya baru dapat. Tapi kisah di sebaliknya pernah saya ceritakan dalam blog ini.

Itu kisah permulaan baru tu.

Bagi yang baru nak belajar memiliki domain dot com sendiri, anda perlu tahu bahawa ada domain sahaja tidak cukup. Sebenarnya ada 3 keperluan teknikal asas yang mesti ada, iaitu: domain, hosting & software. Oh ya, satu lagi ialah internet connection. Jangan lupa, anda juga perlu ada komputer atau gajet untuk update kandungan. Selepas beli domain dot com dengan pendaftar domain di Canada, saya sewa pula hosting atau boleh juga disebut server. Hosting tu maksudnya ruang dalam server. Perjalanan hosting juga banyak ranjaunya. Lihat sebahagian kisah di sini (sila klik). Sekarang saya guna cloud server yang disediakan oleh Exabytes. Maksudnya saya sewa 'awan' pula lah, bukan ruang biasa lagi. Sejak dok awan ni, panjang lah pula angan-angan hihii.

Selepas selesai urusan domain & hosting, tibalah masa bermain dengan software. Saya pilih Wordpress iaitu free opensource software. Memang best. Sangat user friendly & search engine friendly. Namun, tidak dinafikan beberapa kali juga blog drhasanah.com ini kena hack dengan penyamun tarbus! Waduh fenin kepala makcik ni kui3... Biasanya saya akan contact support bagi server provider dan mereka yang selesaikan. Thumbs up for Exabytes! Your software engineers & support services are great!

Domain, server & software hanyalah medium. Hakikatnya PATI blog lah yang paling penting. Ini bukan PATI pendatang asing tanpa izin ya. Ini tentang menulis dengan penulisan yang berkualiti dan menarik. Ahah! Yang ini paling rumit dan mencabar segala sel-sel otakku hingga kadangkala terganggu neuron dalam vertebrata yang tersyasyul hantar isyarat ke sereblum dan serebral. Lobus-lobus pun kembang kecut dengan kecelaruan jiwa tuannya. Maka akhirnya segala emosi, memori dan  persepsi yang dikawal oleh lapisan korteks seperti neokorteks, isokorteks, arcikorteks, paleokorteks dan entah apa-apa lagi akhirnya terbantut dan tidak menghasilkan apa-apa artikel baru pun. Faham ke tak faham ni?

Nanti saya buat bengkel blog dot com ya supaya lebih faham lagi. Doakan perjalanan ini agar sentiasa dirahmati Allah swt.

Di bawah ini merupakan statistik bilangan pages yang dilawati oleh pengunjung berdasarkan negara (top 25) bagi sepanjang tahun 2015 sahaja:



Manakala statistik kandungan blog ini boleh dilihat dalam gambar di bawah:



Sesungguhnya perjalanan ini terlalu panjang. Terlalu banyak yang ingin diceritakan...

Ya Allah, izinkan hamba-Mu ini untuk terus menulis dan menulis.... pada jalan kebaikan, amiiinnn.....



Share:

Naib Johan ORI UKM Terbaik





Alhamdulillah tahun ini menuai lagi. Kali ini dapat Naib Johan Terbaik (peringkat Universiti Kebangsaan Malaysia) bagi Penyumbang Open Resources Initiative (ORI) @ UKM. Tak dapat jadi Johan sebab yang johan tu dapat kat Prof. Mohamed Amin Embi, tok guru elearning di UKM & seluruh Malaysia. Tak kan lah anak murid kalahkan tok guru kan :D

Apa itu ORI@UKM? Err... dalam ayat pendek, ORI@UKM macam OER yang diketahui umum. Laman rasmi ORI@UKM terletak di http://ori.ukm.my/. Apa pula OER huhuuu.... Ok, OER ialah singkatan Open Educational Resources, iaitu bahan pengajaran yang dibenarkan kepada umum untuk digunakan secara percuma. Jelas dah?

Dalam majlis ni saya dapat sijil dan errr.... apa dalam kotak putih tu???!!! Yeaayyyy!!!!

Selain dapat Naib Johan ORI@UKM Terbaik, dapat juga 2 sijil lain dalam bentuk penghargaan sebagai penyumbang ORI@UKM dan Pembangun kursus Hubungan Etnik secara Massive Open Online Course (MOOC) di openlearning.com

Maklumat lanjut berkenaan majlis ini boleh dilihat dalam link Pelancaran Open Resource Initiative (Ori@UKM), Massive Open Online Course (MOOC) Fasa 2 & iTunes U UKM

Alhamdulillah. Doakan supaya saya terus bersemangat untuk berkhidmat!

Share:

Kun Anta... Jadi diri sendiri atau jadi seperti Nabi (s.a.w.)?



Wah .... semua nak menyanyi kun anta. Berjoget-joget anak-anak menyanyi. Mentang-mentanglah penyanyi nya hensem. Eh hensem ke? Tapi 'not dark' kan.... Apakah maksud kun anta? Dalam Bahasa Arab, perkataan kun bermakna jadilah. Anta bermaksud awak. Kun anta boleh diertikan sebagai 'jadilah diri awak sendiri'. Jangan terpengaruh untuk menjadi orang lain semata-mata untuk memuaskan hati orang lain. Dalam lagu Arab 'kun anta' yang sedang popular, ditekankan tentang jadilah diri sendiri, itu sudah cukup untuk mebuatkan hati sendiri rasa puas. Kepuasan hatiku sendiri lebih utama, bukannya sibuk memuaskan hati orang lain. Wah! Ini sangat positif!

Chop! Betulkah kita kena jadi sendiri?
Betulkah kepuasan hati sendiri adalah sasaran yang hendak dicapai dalam hidup? Apakah yang mendorong hati? Apakah kehendak hati dan logik akal fikiran sudah cukup untuk menjadi panduan hidup? Penagih dadah akan cucuk dadah banyak-banyak sampai dia puas hati! Sampai tak boleh fikir apa-apa lagi!

Dalam firman Allah s.w.t., ayat 21, surah al-Ahzab:





maksudnya: Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)

Inilah contoh ikutan yang sepatutnya menjadi impian semua orang terutama yang mengharapkan keredhaan Allah s.w.t. di dunia dan akhirat. Iaitu dengan mencontohi baginda Rasulullah s.a.w. dari segi akhlaknya, cara bertutur, kecintaannya, kekuatan jiwanya, sifat mulianya dan sebagainya. Malah dengan kemuliaan baginda, tiada pula baginda mendabik dada dengan sombong. Baginda sentiasa menyuruh supaya taat kepada perintah Allah s.w.t. dan meninggalkan larangan-Nya. Baginda sentiasa mengingatkan supaya berpegang kepada ajaranal-Quran al-Karim dan berdamping selalu dengan ayat-ayat Allah.

Oleh itu, janganlah sekadar menjadi kun anta, menjadi diri sendiri yang terbawa-bawa dengan hawa nafsu dan tiada panduan hidup. Sebaliknya kuatkan azam untuk menjadi orang yang berakhlak mulia seperti Nabi s.a.w., kuat iman seperti baginda, bijak seperti baginda dan mencintai baginda setiap ketika. Barulah nanti kita tidak sekadar menjadi kita yang sedia ada, tetapi sebaliknya terus tabah menjadi insan yang hari ini lebih baik dari semalam. Semoga kita semua beroleh syafaat baginda di akhirat nanti. Sollu 'ala al-Nabi!
Share:

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Finally I'm A Certified Apple Professional Learning Provider

After so many years, finally, I was certified as an Apple Consultant. This means that I have a lot of tasks to do to add more values to our ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts