Risalah Wasi

Tarikh ditulis: 2007-01-26 14:13:09
Oleh: Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz


 Risalah Wasi berfungsi untuk melantik penama yang bertindak sebagai pentadbir harta pusaka selepas kematian pemilik harta. Ini dapat mengelakkan harta beku beberapa lama kerana kesukaran dalam mengambil kuasa untuk mentadbir harta.

Penama yang dinamakan sebagai pentadbir pusaka inilah yang dikenali sebagai wasi.

Melalui Risalah Wasi juga, beberapa perincian boleh disebutkan. Antaranya ialah tentang urusan pengkebumian, pengendalian pusaka dan juga pesanan-pesanan lain yang dikehendaki oleh pemilik harta.

Bagaimana Risalah Wasi dapat mempercepatkan urusan pembahagian harta pusaka?

Risalah Wasi ditulis oleh pemilik harta itu sendiri. Jadi, dia lebih tahu tentang harta dan hutangnya. Jika berlaku kematian, tidak timbul masalah di kalangan pewaris untuk menyiasat apa-apa harta dan juga hutang yang ditanggung oleh si mati. Urusan yang kadangkala memakan masa hingga bertahun-tahun ini dapat dijimatkan melalui penulisan Risalah Wasi.

Di dalam Risalah Wasi, disenaraikan juga senarai waris yang layak mewarisi harta beliau. Jadi, tidak timbul masalah di kalangan pewaris untuk menjelaskan kesahihan kelayakan dalam mewarisi harta.

Penulisan Risalah Wasi menggunakan khidmat peguam yang bertauliah. Ini menjadikan risalah yang ditulis boleh digunakan untuk penyelesaian pusaka dengan segera.

Bagaimana caranya untuk menulis Risalah Wasi?

Untuk merancang pengurusan harta anda, sila dapatkan bantuan daripada perunding bertauliah sahaja.

Kami di UrusPusaka.com bersedia untuk membantu anda menulis Risalah Wasi.

Ustaz Rosdi Yusof, salah seorang team UrusPusaka.com ialah Perunding Bertauliah Syarikat UrusPusaka Sdn. Bhd.

Untuk rundingan dan maklumat lanjut, sila hubungi Ustaz Rosdi:

Tel: 019-477 0644

Emel: uruspusakaanda[at]yahoo.com

Laman web peribadi: http://blog.rosdi.net/

===========
Artikel ini pada asalnya diterbitkan di uruspusaka.com, namun sekarang dikumpulkan di drhasanah.com untuk memudahkan pengurusan.
===========


Share:

No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Jom Intai Anak Bulan dengan Gajet

Eid mubarak! Kullu aam wa antum bi alfi khayr. Taqabballah minna wa minkum. عيد مبارك! كل عام وأنتم بألف خير. تقبل الله منا ومنكم  ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts