15. Bahagian Ibu

Kuliah Fiqh Urus Pusaka bersama Dr. Hasanah Abd. Khafidz


Tarikh ditulis: 2007-07-19 16:26:07
Oleh: Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz


 Firman Allah, maksudnya:
“…dan bagi ibu bapa, tiap-tiap seorang daripada mereka mendapat 1/6 harta yang ditinggalkan jika ada baginya anak. Tetapi jika dia tidak mempunyai anak dan ia diwarisi oleh ibu bapanya sahaja, maka ibu mendapat ½. Jika dia mempunyai adik-beradik, maka ibu mendapat 1/6, selepas (ditolak daripada) wasiat yang diwasiatkan ataupun hutang”. (An-Nisa’: 16)


Bahagian untuk ibu ialah:

1. Jika si mati mempunyai anak atau anak kepada anak lelaki dan ke bawah, atau ada dua orang atau lebih adik-beradik lelaki atau perempuan yang seibu sebapa atau seibu atau sebapa, maka bahagian ibu ialah 1/6.
2. Jika si mati tidak mempunyai anak atau anak kepada anak lelaki dan ke bawah, ataupun si mati mempunyai seorang adik-beradik sama ada perempuan atau lelaki, maka bahagian ibu ialah 1/3.
3. Jika si mati meninggalkan suami atau isteri dan bapa, maka bahagian ibu ialah 1/3 daripada baki harta, iaitu selepas dibahagikan secara faraid antara suami atau isteri tersebut.

Formula:

Ibu

si mati ada anak –>1/6
si mati ada 2+ adik-beradik –> 1/6
si mati tiada anak –>1/3
si mati ada 1 adik-beradik –>1/3
si mati ada suami/isteri dan bapa –> 1/3 baki harta

===========
Artikel ini pada asalnya diterbitkan di uruspusaka.com, namun sekarang dikumpulkan di drhasanah.com untuk memudahkan pengurusan.
===========


Share:

No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Open Resources - UKM pattern high resolution FREE for use

Hari ini saya kongsikan beberapa background pattern yang boleh digunakan dalam pelbagai occation.  Free for use UKM background pattern. R...

Labels

Blog Archive

Recent Posts