• Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

    Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia.

  • Tempat Pertama Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan

    Genap 10 tahun kewujudan Blog DrHasanah.com, ia telah mendapat Tempat Pertama (Kategori Terbuka) dalam Pertandingan Blog Pendidikan Peringkat Kebangsaan pada tahun 2015.

  • Bidang dan Minat

    Bidang zakat, syariah, e-pembelajaran dan teknologi dakwah. Minatnya banyaaakkkkk...

  • Ingatlah pesanan Allah swt...

    Maka di antara manusia ada orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia (semata-mata)”, maka tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat”. (Al-Quran, Surah Al Baqarah, Ayat 200)

Selamat Menyambut Ramadan



Selamat menyambut Ramadan. Semoga setiap Ramadan menjadi Ramadan terbaik buat kita.

Njalok ngapuro akeh-akeh!!!

[teka apa maknanya, hihiii...]
Share:

Ingraw, PPA12, Desa, HEA dan RICH

Minggu kacau bilau.

Tadi seharian dah meeting. Esok pagi-pagi sambung lagi meeting. Nak rebuild Program Minor Pengajian Islam di USM. Dok pikir ni. Apa lah sentuhan baru yang diberikan. But for sure, I'll propose a new subject: Zakat dan Wakaf Kontemporari. Borang HEA dah siap dah pun. Harap-harap diterima dan esok-esok dapat sambutan dari pelajar. Letih la ajar munakahat. Best tu memang best, tapi student ramai sangat (sebab terlalu best la tu gamaknya) tak larat nak melayannya... hihii... jangan marah my beloved student. Sebenarnya, dah rindu nak tumpu kat zakat. But please don't be sad, saya and the gang: Dr. Nizam & Dr. Jasni akan tetap ajar munakahat.

Pengalaman paling seronok mengajar HIS 224 Institusi Kekeluargaan Islam (munakahat) ialah masa ngajar mak-mak dan bapak-bapak orang dari school of education. Apa lah diorang tu, dah ada anak 3-4 orang pun nak belajar munakahat lagi. Kalau yang bapak-bapak tu memang paham sangat lah... (hihii.... apa lah sebabnya depa nak menajamkan ilmu bab kawin-kawin ni ye), tapi yang mak-mak tu, apo nak dibueknyo lai?
Share:

Menanti di Barzakh



....::::||||::::....
Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku
Share:

Hadiah buat anak-anak yatim miskin Bait al-Amin


Nasyid kumpulan Instinct yang selalu dipujuk-pujuk oleh tapai memang err... malas sebenarnya nak puji... tapi, nasyid Instinct memang best (harap-harap tapai tak baca la entri saya ni, hihii...)

Salah satu nasyid yang bertajuk Dermawan memang terkena batang hidung saya. Teringat saya 2 bulan lepas bila Munirah, anak Dr. Rahimah datang ke rumah untuk kutip derma bagi pembangunan asrama di sebuah rumah anak yatim di Perak, saya jadi berkira-kira... "bulan ni bajet lari, sebab dah habis banyak masa pegi KL", maka saya keluarkanlah RM20. Sehingga kini saya asyik teringat. Alangkah kedekutnya saya. RM20, apalah yang boleh dibuat dengan RM20 tu. Saya sendiri yang mengasuh 5 orang anak yatim membelanjakan RM150 setiap hujung minggu di Pasar Bayan Baru. RM20 yang saya berikan untuk berpuluh-puluh anak yatim Bait Al-Amin? Sekali makan pun tak lepas. Kerana terlalu dihurung rasa bersalah, maka saya mengambil inisiatif untuk membantu Bait al-Amin memiliki laman web sendiri iaitu di http://www.bait-alamin.com supaya lepas ini mudahlah mereka mengumpul dana wakaf untuk pembangunan mereka bagi jangka pendek dan panjang.
Share:

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Finally I'm A Certified Apple Professional Learning Provider

After so many years, finally, I was certified as an Apple Consultant. This means that I have a lot of tasks to do to add more values to our ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts