• Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

    Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia.

  • Tempat Pertama Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan

    Genap 10 tahun kewujudan Blog DrHasanah.com, ia telah mendapat Tempat Pertama (Kategori Terbuka) dalam Pertandingan Blog Pendidikan Peringkat Kebangsaan pada tahun 2015.

  • Bidang dan Minat

    Bidang zakat, syariah, e-pembelajaran dan teknologi dakwah. Minatnya banyaaakkkkk...

  • Ingatlah pesanan Allah swt...

    Maka di antara manusia ada orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia (semata-mata)”, maka tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat”. (Al-Quran, Surah Al Baqarah, Ayat 200)

Selamat Hari Jadi Hajar!

Hajar 1 tahun

Subuh 31 Januari 2009 terasa begitu sayu. Terkenang dahulu betapa hari ini menjadi sejarah yang tak mungkin dapat dilupakan. 12 purnama yang lalu, kesabaran dan ketabahan menghadapi ujian Ilahi benar-benar teruji... melahirkan puteri bongsu selepas 42 hari kematian suami di hospital yang sama di mana suami dipanggil yang Maha Esa.
Share:

Tukar cover e-book... eh, e-zine SetBersalin.com

Lumrah manusia memang tidak pernah berpuas hati. Begitu jugalah saya bila melihat cover e-zine Panduan Ibu Hamil yang dibuat oleh Suhaimy (jangan marah ye Suhaimy!).

Saya ustazah hihiii... jadi bila tengok cover 'woman' e-zine tu belum masuk Islam dan tak pakai tudung, saya jadi tak senang duduk :P .

Oleh yang demikian, malam ini bila anak5 dan orang gaji dah tidur, saya pun cuba buat cover saya sendiri menggunakan action script Photoshop yang saya beli daripada Nurul a.k.a. Luvleey.

Di bawah ni, ada dua cover yang saya buat dengan menggunakan design percuma yang Nurul beri. Tolong beri pandangan, cover yang mana lebih cantik dan menarik? Biru atau coklat?
[gallery link="file" columns="2"] (Sila klik untuk melihat gambar yang lebih jelas. Gambar ini saya buat dengan menggunakan Adobe Photoshop CS3 dengan menggunakan design percuma yang Nurul berikan dan disempurnakan rupa parasnya dengan action script Adobe Photoshop Nurul. Cantik sangat kan.....)
Share:

Hasanah, lima anak, SetBersalin.com dan e-book percuma

SetBersalin.com
Selepas Portal E-Learning, Abwab the Islamic Links Database dan juga mAkMaL wOrdPreSs v6, hari ini dengan rendah hati saya ingin mengumumkan satu lagi projek saya iaitu SetBersalin.com :)
Syukur, Alhamdulillah....

Sebenarnya website ini bukan saya yang bangunkan, tetapi saya hanya mengambil alih pemilikan dan pengurusan website ini daripada Extreme D milik Suhaimy (tauke Sempoihosting.com dan WangCyber.com). Memandai-mandai je saya beli website ni. Bukannya pandai sangat tentang hal ibu hamil dan bersalin, tetapi pengalaman mengandung dan melahirkan lima orang anak mungkin sedikit sebanyak dapat dikongsi dengan bakal ibu sekelian.
Share:

Portal e-learning, ABWAB the Islamic Links & mAkMaL wOrdPreSs v6

Mana Hasanah ni?
Assalamualaikum,

Ramai yang tegur, kenapa senyap je? Makin jarang-jarang... kadang-kadang... kata Nujum Pak Belalang!

Sengaja saya diamkan diri seketika dan rebuild projek e-learning saya dan Ustaz Rosdi (how to spell? elearning or e-learning or e-Learning?). Hmm..., projek e-learning tu dulu saya kerjakan untuk membantu pengajaran suami di Malaysian Spanish Institute iaitu sejak tahun 2006. Sekarang MSI dikenali sebagai Universiti Kuala Lumpur Malaysian Spanish Institute (UniKL MSI). Fuh! Punyalah panjang nama. Kadang-kadang bila orang tanya, "Hah? Apa dia? Kolumpo? Suami kerja kat Kolumpo ke?". Saya akan jawab, "Bukan, UniKL cawangan Kulim!".
Share:

Oh Nissan Grand Livina ku...

Uwwwaaa... dulu masa suami ada tak pernah pula jadi macam ni. Sob! sob!... memalukan sungguh. Tapi, kereta baru sembilan bulan takkan lah bateri dah kong! Padahal servis ikut masa, guna kereta untuk jalan dekat je..... uwwwaaa.... sedis!

[updated: petang: servis kereta (mileage 15000 km) dan tukar bateri sekali. Nasib baik bateri tu masih dalam waranti. sob.... sob....]


Pengajaran: Janganlah beli kereta first edition. Tunggu dah seasoned baru beli!
Share:

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Finally I'm A Certified Apple Professional Learning Provider

After so many years, finally, I was certified as an Apple Consultant. This means that I have a lot of tasks to do to add more values to our ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts