• Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

    Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia.

  • Tempat Pertama Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan

    Genap 10 tahun kewujudan Blog DrHasanah.com, ia telah mendapat Tempat Pertama (Kategori Terbuka) dalam Pertandingan Blog Pendidikan Peringkat Kebangsaan pada tahun 2015.

  • Bidang dan Minat

    Bidang zakat, syariah, e-pembelajaran dan teknologi dakwah. Minatnya banyaaakkkkk...

  • Ingatlah pesanan Allah swt...

    Maka di antara manusia ada orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia (semata-mata)”, maka tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat”. (Al-Quran, Surah Al Baqarah, Ayat 200)

Mimpi Anugerah e-Pembelajaran Negara @ NUCEL 2015? Biar betul!?



Assalamualaikum semua. Alhamdulillah dengan izin Allah SWT pada tahun 2015 banyak kejayaan yang diperoleh. Sebagai ibu yang dikelilingi 7 orang anak & isteri berkerjaya yang sangat sibuk, bagi saya semua tu adalah pengalaman hidup yang sangat bermakna dan menjadi motivasi untuk menjadi insan yang lebih baik dari semalam. Tahun ini saya peroleh 2 anugerah/hadiah peringkat kebangsaan!  Tak pernah mimpi pun uhuhuu. Sesuatu yang tak pernah disangka2. Terbaik baq hang! Kikikiiii. Melawak sat nooo.

Setiap tahun Kementerian Pendidikan Malaysia, Majlis ELearning IPTA atau MeIPTA dan beberapa pihak lagi akan anjurkan Karnival e Pembelajaran Peringkat Kebangsaan atau National University Carnival on e Learning (NUCEL). Dalam NUCEL ada majlis penyampaian Anugerah e-Pembelajaran Negara (AEN) untuk beberapa kategori bagi ahli akademik yang cemerlang dalam e-pembelajaran (tapi saya tak pun). Pada masa sekarang MeIPTA dikepalai oleh Profesor Hanafi Atan dari USM. Beliau juga merupakan orang kuat e pembelajaran di USM bersama Profesor Abd Karim Alias. NUCEL 2015 telah diadakan di UPSI pada 14 & 15 Disember yang lalu.

Ok, apakah anugerah yang saya dapat? Jeng...jeng...jeng...

Alhamdulillah saya mendapat Anugerah Bahan e-Pembelajaran Kreatif & Interaktif (Video Pembelajaran).
Bahan yang dimaksudkan adalah video-video yang saya buat dan upload dalam channel YouTube saya serta beberapa inisiatif di website lain.



Ter over action pula masa ambil hadiah! Abaikan ya.
Ops ada lagi...

Selain anugerah, saya juga dapat tempat pertama kategori terbuka dalam Pertandingan Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan. Hadiah nya sangat dicemburui oleh anak2 :D sebab emak dapat iPad Mini 4! Latest model tuuu. Heheh. Sila lah jeles ya anak-anak semua!

Gambar lain tentang pertandingan blog pendidikan ini boleh dilihat di: http://edublogpict.blogspot.my/2015/12/pemenang-bersama-hadiah-yang-dimenangi.html

Yang ni sebenarnya kejayaan pembaca blog saya juga yang sentiasa beri semangat untuk saya terus menulis perkara yang bermanfaat di blog. Jadi saya tidak lah merapu je. Alhamdulillah syukur , tahun ini 10 tahun usia blog drhasanah.com dan tahun ini juga blog ini dapat 2 hadiah. 1 di peringkat UKM dan kini diiktiraf di peringkat kebangsaan pula. Alhamdulillah
Terima kasih ya para pembaca setia drhasanah.com!

Eh ada lagi!

Ahah! Dalam karnival NUCEL ni juga ada pertandingan inovasi e pembelajaran iaitu Invention, Innovation and Design in e-Learning (IIDEL). Untuk makluman, saya dan rakan-rakan di Pusat Citra Universiti, Universiti Kebangsaan Malaysia yang menjadi SME atau subject matter expert (bukan small medium enterprise ya) telah membangunkan kursus online bagi subjek Hubungan Etnik. Kursus ini menggunakan konsep Massive Open Online Course atau MOOC. Sudah lebih 1 tahun kursus ini dibangunkan dan boleh diakses di openlearning.com . Kalau berminat nak tahu lebih lanjut boleh lihat di https://www.openlearning.com/courses/etnik 

Ok balik pada NUCEL 2015. Kami telah menyertai 3 kategori dalam pertandingan inovasi tersebut untuk membawa produk inovasi kami mengikut 3 fokus yang berbeza. Siang malam berhempas-pulas siapkan poster & barang bukti untuk pertandingan tersebut. Alhamdulillah ketiga-tiga kategori yang kami masuk telah mendapat pingat Emas!



Cuma...memandangkan IIDEL letak syarat bahawa 1 poster boleh ada 5 nama sedangkan kami ada 7 orang, maka kena la 'bedak-bedak' kata orang Kedah hihii. Maka, nama saya hanya ada dalam 2 poster. Alhamdulillah saya tetap gembira dengan kejayaan berpasukan ini. Saya kongsi di sini gambar poster tersebut. Sila klik untuk view yang lebih jelas. Poster hitam di bawah 90% saya yang design. Cantik ke cantik? :D



Ringkasnya dalam NUCEL 2015 saya dapat 4 anugerah/hadiah/pingat peringkat kebangsaan. Semoga kemuncak usia 40 tahun dengan kejayaan ini semua akan mendekatkan lagi saya dengan Rabbuljalil & menjadi motivasi untuk menjadi lebih cemerlang. Doakan!

Pada suami & anak-anak semua, terima kasih yang tidak terhingga & ampun maaf dipohon kerana terlalu banyak masa dan perhatian yang terkurang dek lekanya diri ini melayan blog & e-learning :(



Terima kasih kepada para penganjur NUCEL2015. Pengiktirafan dan penghargaan yang diberikan kepada semua penggiat e-pembelajaran di Malaysia terutama para pensyarah adalah satu inisiatif yang sangat baik untuk menggalakkan pembangunan e-pembelajaran memandangkan KPI tahunan para pensyarah tidak begitu menyebelahi e-pembelajaran.
Share:

Teknologi pendidikan dari padang pasir ke hutan batu


Saya graduan sebuah universiti negara padang pasir. Kelakar bila teringat dulu saya & room mate, Ustazah Hafsah Badzis bayar 20 Dinar Jordan atau bersamaan RM80 untuk ambil kursus intensif belajar komputer di sebuah pusat komputer swasta di pekan kecil Mu’tah. Masa tu saya sudah di tahun akhir. Apa yang kami belajar ialah DOS! Apakah DOS itu? Oh, orang sekarang hanya tahu Windows, IOS & Android. Jangan lupa, tahun 90-an internet pun takde lagi di Jordan! Malah, semua assignment kami tulis dengan punggah kitab di library dan kami tulis dengan tangan!
Di Jami’ah Mu’tah (Universiti Mu’tah, el-Karak, Jordan) pula saya ambil satu kursus elektif untuk cukupkan kredit dalam semester terakhir, iaitu berkaitan programming :) . Bahasa pengaturcaraan yang diajar ialah Basic Language. Rasanya dah pupus dah bahasa tu. Pengaturcaraan PHP yang femes sekarang. Di sana ada 2 exam + 1 final exam. Saya memang minat betul dengan subjek ni. Habis buku di library tentang Basic Language saya punggah. Dengan tak di sangka-sangka, dalam exam 1 saya hilang 1 markah. Exam 2 hilang 1 markah. Final exam juga hilang 1 markah. Maka markah keseluruhan saya dapat 97% ! Masa tu rasa macam, eh! silap bidang ke aku ni? Subjek Pengajian Islam pun takde yang tinggi macam ni. Uhuhuuuu 

Kalau bercakap tentang method pendidikan, apa tah lagi teknologi pendidikan di Jordan masa tu memang,.... Tok guru cakap...cakap...cakap.... Kami tulis...tulis...tulis... Fuh, banyak betul ilmu yang diturunkan. Hujung kelas beliau tanya "fi su'al?" (ada soalan?). Ahah! masa tu lah pembelajaran INTERAKTIF bermula :)

Menariknya, pelajar Arab memang ada sangat banyak soalan & suka berdebat dengan pensyarah. Semua orang berlumba-lumba angkat tangan untuk bertanya. Sayangnya pelajar dari Nusantara terutamanya Malaysia (termasuk yang menulis ni la ki3) sering diam sahaja menjadi pemerhati dan meneliti setiap butir perkataan yang keluar dari mulut rakan-rakan sekuliah. Alhamdulillah walau pun tiada alat bantu mengajar yang digunakan, tetapi ilmu yang diajarkan sangat banyak dan berguna.

Pulang ke Malaysia barulah saya melihat teknologi pembelajaran di pusat pengajian tinggi berkembang. Dari transparency projector hinggalah komputer dengan internet yang bersambung dengan OHP projector. Dewan kuliah juga sudah ada wifi. Kemudahan video conferencing / webinar err.... ada, tapi eksklusif dalam bilik/dewan tertentu sahaja. Teknologi interactive white board pula hanya ada di institusi orang kaya. Alhamdulillah. Ini tetap satu perkembangan yang baik. Pembelajaran interaktif & tanpa sempadan sudah boleh dilakukan.

Walau bagaimana pun.... ala... ni nak cakap yang sadis lagi tragis pula. Dengan beban tekanan kewangan yang semakin perit sekarang ini hingga kan bajet untuk universiti turut dipotong ketika harga barang dan perkhidmatan meloncat naik, nampaknya teknologi pembelajaran tidak dapat terbang seperti roket. Lambat lah kita sampai bulan!

Malaysia perlu sedia berkorban untuk mempelbagaikan teknologi pembelajaran. Keperluan asas dalam dewan kuliah perlu diperbaiki dan dipertingkatkan. Sudah bertahun-tahun saya belajar dan mengajar dalam pelbagai universiti, masalah teknikal dalam dewan kuliah nampaknya macam menarik segumpal rambut yang sangat panjang dalam seguni tepung. Semoga kerajaan prihatin untuk mengambil kisah tentang dewan-dewan kuliah di semua universiti di Malaysia terutamanya universiti yang sudah lama. Kalau pelajar hanya 30-50 orang boleh lagi mengajar dengan baik dengan bantuan white board. Tetapi kalau lebih 100 orang dan dalam dewan yang besar, tak boleh lah gunakan white board dan terpaksa pula tinggi kan suara (baca: menjerit) untuk sampaikan ilmu. Lepas 1 jam kuliah bertukar menjadi konsert Ella :)

Sesekali saya bawa kertas mahjung & marker. Bentuk kumpulan & berikan tajuk kecil. Mereka bincang & bentang. Tapi tak boleh selalu buat begini. Pensyarah akan dilabelkan pemalas atau tak pandai pun subjek tu!

Ada kalanya saya buat flipped classroom (kelas terbalik!). Tapi bukan selalu boleh diterbalikkan. Kasihan pelajar yang tercari-cari wifi connection. Para pelajar faham sangat maksud saya ni.

Ada macam-macam cerita tentang dewan kuliah. Tak boleh nak cerita semua. Datanglah menjenguk dan bawalah bajet tambahan sekali!
Share:

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Finally I'm A Certified Apple Professional Learning Provider

After so many years, finally, I was certified as an Apple Consultant. This means that I have a lot of tasks to do to add more values to our ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts