Soalan Urus Pusaka ke: 96

Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

Wednesday 6 May 2015

Soalan Urus Pusaka ke: 96

Nama: Radin Rahmawati Radin Ismail

Bapa saya meninggal dunia dan meninggalkan seorang isteri (isteri kedua), sepuluh anak dari isteri pertama (7 perempuan 3 lelaki), dua anak dari isteri kedua (1 perempuan 1 lelaki) dan tiga anak dari isteri ketiga (2 lelaki 1 perempuan). Untuk makluman Isteri pertama dan isteri ketiga telahpun meninggal dunia. Masalahnya sekarang isteri kedua tidak bersetuju harta peniggalan arwah ayah saya dibahagi mengikut faraid kerana dia mahukan 2 biji rumah peninggalan ayah saya diserahkan kepada kedua-dua orang anaknya dan sebagai ganti dia tidak akan menuntut harta pusaka yg lain. Untuk pengetahuan harta yang lain adalah lebih kurang sama nilai dengan kedua-dua biji rumah yg tersebut. Masalah sekarang isteri kedua telah memasang lawyer utk menuntut kedua rumah tersebut dan kami tidak tahu cara bagaimana untuk menuntut harta tersebut supaya dibahagi secara faraid. kami telah menghantar ke Amanah Raya dan jawapan nya mereka tidak dapat membuat pembahagian harta sekiranya terdapat pihak yg tidak bersetuju. bagaimana cara untuk kami mengatasi masalah ini. terima kasih

IP: 118.100.79.156
Tarikh: 2008-01-10 11:37:22
Emel: jasmine_hanini@yahoo.com

===========
Soalan ini pada asalnya ditanya dan dijawab di uruspusaka.com, namun sekarang dikumpulkan di drhasanah.com untuk memudahkan pengurusan.
===========

No comments

Post a Comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage