Soalan Urus Pusaka ke: 61

Nama: Sarah

Salam Ustaz,
Saya baru kehilangan ayah pada awal bulan Nov 2007. Ibu saya meninggal pada tahun 90-an. Ayah berkahwin lain awal tahun 2000. Kami tinggal berasingan dan ibu tiri tidak mempunyai anak.

Bolehkan kami buat tuntuan untuk rumah yang sedang kami duduki tanpa perlu ibu tiri kerana rumah itu di daftarkan atas nama arwah ibu dan bapa saya sahaja. Kiranya harta sepencarian arwah ayah dan ibu, bukan ibu tiri kami.

Harap Ustaz dpt beri pandangan smoga kita tidak melakukan kesilapan.

IP: 61.6.67.134
Tarikh: 2007-11-13 08:15:31
Emel: nh3girl@yahoo.com

 

Respon Dr. Hasanah

Sarah,
Berdasarkan keterangan yang diberikan, rumah tersebut dimiliki sama rata antara ayah dan ibu. Apabila ibu meninggal dunia, bahagian ayah tetap kekal miliknya. Hanya separuh sahaja yang menjadi harta pusaka untuk waris termasuklah ayah. Ibu tiri memang tidak mempunyai hak ke atas rumah tersebut. Tetapi, perlu diingat bahawa hak ayah masih perlu dihormati. Untuk menyelesaikan hal rumah ini, eloklah dibincang secara baik dengan ayah.

IP: 60.51.87.189
Tarikh: 2007-11-25 21:39:58
Emel: hasanahakhafidz@yahoo.com

===========
Soalan ini pada asalnya ditanya dan dijawab di uruspusaka.com, namun sekarang dikumpulkan di drhasanah.com untuk memudahkan pengurusan.
===========

Share:

No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Special workshop during Covid-19

Professional Learning Fifth Session tomorrow, 5 April 2020. Topic: Producing your movie with iMovie by Dr Hasanah Abd Khafidz Time: A...

Labels

Blog Archive

Recent Posts