Soalan Urus Pusaka ke: 57

Nama: Hanafy Muhammad Salleh

Ayah saya telah meningal dunia setahun yang lalu. Dan kami telah membahagikan harta peninggalan ayah kepada ibu (isteri si mati), 3 abang termasuk diri saya (iaitu anak lelaki pada si mati)dan juga 3 orang kakak 9iaitu anak perempuan pada si mati). Ayah saya masih mempunyai seorang adik perempuan yang masih hidup. soalan saya menurut hukum Faraid perlukah kami memperuntukan sebahagian harta pusaka peninggalan ayah saya kepada adik perempuan nya. Jika perlu, berapakah bahagian yang perlu kami berikan.

Saya harap mendapat penjelasan secepat mungkin. Sekian, terima kasih.

IP: 60.48.193.22
Tarikh: 2007-11-08 17:10:59
Emel: naziq2005@yahoo.com.my

 

Respon Dr. Hasanah

Saudara Hanafy,

Dalam keadaan ini, anak-anak si mati iaitu Hanafy dll mendapat asabah. Ia seterusnya menghalang adik-beradik si mati daripada mewarisi harta.. Jadi, tidak perlulah diperuntukkan pusaka untuk mereka.

IP: 219.95.7.99
Tarikh: 2007-11-25 07:46:21
Emel: uruspusakaanda@yahoo.com

===========
Soalan ini pada asalnya ditanya dan dijawab di uruspusaka.com, namun sekarang dikumpulkan di drhasanah.com untuk memudahkan pengurusan.
===========

Share:

No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Jom Intai Anak Bulan dengan Gajet

Eid mubarak! Kullu aam wa antum bi alfi khayr. Taqabballah minna wa minkum. عيد مبارك! كل عام وأنتم بألف خير. تقبل الله منا ومنكم  ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts