Soalan Urus Pusaka ke: 30

Nama: Mahadzir A.Rahman

Asslamualaikum.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah atas usaha yang telah tuan lakukan ini. Mudah-mudahan akan dapat membantu ramai umat Islam yang masih lagi tersepit dengan permasalahan berkaitan pembahagian harta pusaka.

Walaubagaimanapun perkembangan terkini di Amanah Raya Bhd yang mana mereka sehingga hari ini tidak lagi menawarkan produk Hibah disebabkan beberapa masalah teknikal. Saya berpendapat berbanding wasiat Hibah ini adalah lebih mustahak, disebabkan pengurusan harta sebelum seseorang meninggal untuk waris-waris, supaya dapat memberi perlindungan yang sewajarnya apabila berlaku kematian.

Sedangkan wasiat adalah untuk bukan waris dan tidak boleh melebihi 1/3 harta si pembuat wasiat. Oleh itu wajarlah sekiranya tuan dapat memberi input kepada Amanah Raya cara mana agar produk hibah tersebut dapat diteruskan.

Sekian terima kasih.

IP: 60.49.97.95
Tarikh: 2007-09-18 11:13:57
Emel: mar_macjb@yahoo.com

===========
Soalan ini pada asalnya ditanya dan dijawab di uruspusaka.com, namun sekarang dikumpulkan di drhasanah.com untuk memudahkan pengurusan.
===========

Share:

No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Jom Intai Anak Bulan dengan Gajet

Eid mubarak! Kullu aam wa antum bi alfi khayr. Taqabballah minna wa minkum. عيد مبارك! كل عام وأنتم بألف خير. تقبل الله منا ومنكم  ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts