Soalan Urus Pusaka ke: 102

Nama: Azlan

assalamualaikum..

Tuan..saya ingin bertanya sedikit kemusykilan:

a) Datuk saya telah meninggalkan tanah di kampung utk diwariskan ke anak-anak nya ( 3 orang lelaki ). Sebelum datuk meninggal dunia, ayah saya telah meninggal dulu.

b)Pakcik saya tanpa pengetahuan saya dan adik2 telah menukar nama geran tanah di kampung ke atas nama beliau dan adiknya ( 2 orang ) tanpa memberitahu makhamah yang datuk saya mempunyai seorang lagi anak lelaki yang telah meninggal dunia.

c)Soalannya: Kami selaku anak yatim piatu ( ibu pun telah meninggal dunia ) adakah berhak ke atas tanak pusaka itu selaku cucu lelaki arwah datuk dan anak lelaki arwah ayah?

Terima kasih
AZLAN

IP: 60.49.101.126
Tarikh: 2008-01-28 17:12:11
Emel: aji_lan75@yahoo.com

===========
Soalan ini pada asalnya ditanya dan dijawab di uruspusaka.com, namun sekarang dikumpulkan di drhasanah.com untuk memudahkan pengurusan.
===========

Share:

No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Special workshop during Covid-19

Professional Learning Fifth Session tomorrow, 5 April 2020. Topic: Producing your movie with iMovie by Dr Hasanah Abd Khafidz Time: A...

Labels

Blog Archive

Recent Posts