Soalan Urus Pusaka ke: 100

Nama: Yms27707

Assalamu 'alaikum ...

Takziah drp saya di atas kepergian Ust Rosdi. Semoga Allah menempatkan beliau di kalangan orang yang soleh dan semoga zuriat beliau dapat meneruskan perjuangan beliau di dalam memertabatkan ilmu faraid ini.

Ibu saya telah meninggal sebelum ibunya (nenek saya) meninggal, manakala Bapa ibu saya (datuk saya) telah lama meninggal. Sebelum ibu saya meninggal, beliau telah menerima harta/hibah daripada nenek saya iaitu 1 ekar tanah. Saya agak keliru dalam hal pembahagian harta itu kerana harta itu berasal dari pemberian nenek saya kepada ibu saya. Adakah nenek saya berhak mendapat 1/6 daripada harta itu?

Wassalam.

IP: 202.188.31.130
Tarikh: 2008-01-21 10:23:43
Emel: yms27707@gmail.com

===========
Soalan ini pada asalnya ditanya dan dijawab di uruspusaka.com, namun sekarang dikumpulkan di drhasanah.com untuk memudahkan pengurusan.
===========

Share:

No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Jom Intai Anak Bulan dengan Gajet

Eid mubarak! Kullu aam wa antum bi alfi khayr. Taqabballah minna wa minkum. عيد مبارك! كل عام وأنتم بألف خير. تقبل الله منا ومنكم  ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts