4. Syarat-syarat Berkaitan Harta Pusaka

Kuliah Fiqh Urus Pusaka bersama Dr. Hasanah Abd. Khafidz


Tarikh ditulis: 2007-07-19 16:38:01
Oleh: Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz


 Terdapat beberapa syarat yang berkaitan dengan harta pusaka. Syarat-syarat tersebut ialah:

1. Kematian pemilik harta
Bagi pemilik harta, disyaratkan bahawa kematiannya telah pun disahkan ataupun dia dianggap telah mati.
Contoh bagi anggapan kematian seseorang ialah apabila seseorang telah hilang untuk tempoh yang panjang dan hakim telah membuat keputusan berdasarkan pertimbangannya bahawa seseorang yang hilang telah mati.

2. Kewujudan waris
Waris ini hendaklah disahkan masih hidup semasa kematian seseorang walaupun sedetik.

3. Hubungan antara waris dan si mati hendaklah diyakini. Hubungan yang dibenarkan ialah yang berbentuk hubungan kekeluargaan (nasab), pernikahan (musaharah) dan juga wala’ (perwalian antara hamba yang telah dibebaskan dengan orang yang membebaskannya).

4. Penjelasan tentang hubungan yang melayakkan waris mewarisi harta. Maksudnya, hubungan antara si mati dan warisnya hendaklah dijelaskan. Oleh itu, tidak ada sesiapa yang boleh mengakui bahawa dia adalah waris kepada si mati dengan sewenang-wenangnya.

===========
Artikel ini pada asalnya diterbitkan di uruspusaka.com, namun sekarang dikumpulkan di drhasanah.com untuk memudahkan pengurusan.
===========

Share:

1 comment:

  1. Sangat membantu saya dalam melengkapkan kerja kursus syariah saya. Terima kasih atas segala maklumat dan saya mohon kongsi untuk dijadikan rujukan.

    ReplyDelete

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Open Resources - UKM pattern high resolution FREE for use

Hari ini saya kongsikan beberapa background pattern yang boleh digunakan dalam pelbagai occation.  Free for use UKM background pattern. R...

Labels

Blog Archive

Recent Posts