• Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

    Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia.

  • Tempat Pertama Blog Pendidikan Terbaik Peringkat Kebangsaan

    Genap 10 tahun kewujudan Blog DrHasanah.com, ia telah mendapat Tempat Pertama (Kategori Terbuka) dalam Pertandingan Blog Pendidikan Peringkat Kebangsaan pada tahun 2015.

  • Bidang dan Minat

    Bidang zakat, syariah, e-pembelajaran dan teknologi dakwah. Minatnya banyaaakkkkk...

  • Ingatlah pesanan Allah swt...

    Maka di antara manusia ada orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia (semata-mata)”, maka tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat”. (Al-Quran, Surah Al Baqarah, Ayat 200)

Kenapa Akademik Nombor Satu, Agama Bukan Nombor Dua?



Hmmm... Kalau saudara saudari ada jawapan untuk soalan saya, sila tulis di ruangan komen. Malam esok saya tinggal baca je hihiii....

Terima kasih.

Just a note: sebenarnya tak bersemangat pun nak berforum, sebab masih belum habis pantang lagi sejak 'bersalin' bulan lepas. Cuti cuma dua minggu, lepas tu dah mula berkuliah. Tak sakit badan ke? isk...isk... Allah Maha Tahu.
Share:

www.isla.my Sebagai Laman Komuniti Muslim Malaysia: Pengenalan Dan Sambutan Masyarakat



Sudah setahun Islamy dibangunkan. Minggu lepas jumlah ahli berdaftar & sah telah melepasi aras ujian iaitu 2000 keahlian. Alhamdulillah feedback yang diterima sentiasa positif.

Berikut ialah abstrak satu kertas kerja yang pernah dibentangkan tentang Islamy. Kertas kerja ini telah dibentangkan pada tahun 2011 di Universiti Kebangsaan Malaysia dalam satu seminar berkaitan dakwah media baru. Dalam kertas kerja ini, analisis sambutan yang dicerap dari google analytics telah dibentangkan.
Share:

Bagaimana mahu menyucikan hati dan jiwa?



Islam dibina di atas dua asas yang kukuh iaitu rukun iman dan rukun Islam. Pembinaan rukun iman yang bergantung kepada Tauhid Uluhiyyah dan Tauhid Rububiyyah tidak sempurna tanpa meletakkan rukun Islam sebagai intepretasi bagi keimanan. Rukun Islam yang lima iaitu shahadah, solat, puasa, zakat dan haji ini merupakan satu cara yang digariskan oleh syarak sebagai aktiviti peribadatan yang khusus untuk umat Islam.
Share:

Search This Blog

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz

Dr. Hasanah binti Abd. Khafidz
Pensyarah Kanan, Program Pengajian Dakwah dan Kepimpinan, Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Follow by Email

Finally I'm A Certified Apple Professional Learning Provider

After so many years, finally, I was certified as an Apple Consultant. This means that I have a lot of tasks to do to add more values to our ...

Labels

Blog Archive

Recent Posts