Skip to main content

Teknologi pendidikan dari padang pasir ke hutan batu

drhasanah-sijil

Saya graduan sebuah universiti negara padang pasir. Kelakar bila teringat dulu saya & room mate, Ustazah Hafsah Badzis bayar 20 Dinar Jordan atau bersamaan RM80 untuk ambil kursus intensif belajar komputer di sebuah pusat komputer swasta di pekan kecil Mu’tah. Masa tu saya sudah di tahun akhir. Apa yang kami belajar ialah DOS! Apakah DOS itu? Oh, orang sekarang hanya tahu Windows, IOS & Android. Jangan lupa, tahun 90-an internet pun takde lagi di Jordan! Malah, semua assignment kami tulis dengan punggah kitab di library dan kami tulis dengan tangan!

Di Jami’ah Mu’tah (Universiti Mu’tah, el-Karak, Jordan) pula saya ambil satu kursus elektif untuk cukupkan kredit dalam semester terakhir, iaitu berkaitan programming :) . Bahasa pengaturcaraan yang diajar ialah Basic Language. Rasanya dah pupus dah bahasa tu. Pengaturcaraan PHP yang femes sekarang. Di sana ada 2 exam + 1 final exam. Saya memang minat betul dengan subjek ni. Habis buku di library tentang Basic Language saya punggah. Dengan tak di sangka-sangka, dalam exam 1 saya hilang 1 markah. Exam 2 hilang 1 markah. Final exam juga hilang 1 markah. Maka markah keseluruhan saya dapat 97% ! Masa tu rasa macam, eh! silap bidang ke aku ni? Subjek Pengajian Islam pun takde yang tinggi macam ni. Uhuhuuuu 



drhasanah-exam


Kalau bercakap tentang method pendidikan, apa tah lagi teknologi pendidikan di Jordan masa tu memang,.... Tok guru cakap...cakap...cakap.... Kami tulis...tulis...tulis... Fuh, banyak betul ilmu yang diturunkan. Hujung kelas beliau tanya "fi su'al?" (ada soalan?). Ahah! masa tu lah pembelajaran INTERAKTIF bermula :)


Menariknya, pelajar Arab memang ada sangat banyak soalan & suka berdebat dengan pensyarah. Semua orang berlumba-lumba angkat tangan untuk bertanya. Sayangnya pelajar dari Nusantara terutamanya Malaysia (termasuk yang menulis ni la ki3) sering diam sahaja menjadi pemerhati dan meneliti setiap butir perkataan yang keluar dari mulut rakan-rakan sekuliah. Alhamdulillah walau pun tiada alat bantu mengajar yang digunakan, tetapi ilmu yang diajarkan sangat banyak dan berguna.


Pulang ke Malaysia barulah saya melihat teknologi pembelajaran di pusat pengajian tinggi berkembang. Dari transparency projector hinggalah komputer dengan internet yang bersambung dengan OHP projector. Dewan kuliah juga sudah ada wifi. Kemudahan video conferencing / webinar err.... ada, tapi eksklusif dalam bilik/dewan tertentu sahaja. Teknologi interactive white board pula hanya ada di institusi orang kaya. Alhamdulillah. Ini tetap satu perkembangan yang baik. Pembelajaran interaktif & tanpa sempadan sudah boleh dilakukan.


Walau bagaimana pun.... ala... ni nak cakap yang sadis lagi tragis pula. Dengan beban tekanan kewangan yang semakin perit sekarang ini hingga kan bajet untuk universiti turut dipotong ketika harga barang dan perkhidmatan meloncat naik, nampaknya teknologi pembelajaran tidak dapat terbang seperti roket. Lambat lah kita sampai bulan!


Malaysia perlu sedia berkorban untuk mempelbagaikan teknologi pembelajaran. Keperluan asas dalam dewan kuliah perlu diperbaiki dan dipertingkatkan. Sudah bertahun-tahun saya belajar dan mengajar dalam pelbagai universiti, masalah teknikal dalam dewan kuliah nampaknya macam menarik segumpal rambut yang sangat panjang dalam seguni tepung. Semoga kerajaan prihatin untuk mengambil kisah tentang dewan-dewan kuliah di semua universiti di Malaysia terutamanya universiti yang sudah lama. Kalau pelajar hanya 30-50 orang boleh lagi mengajar dengan baik dengan bantuan white board. Tetapi kalau lebih 100 orang dan dalam dewan yang besar, tak boleh lah gunakan white board dan terpaksa pula tinggi kan suara (baca: menjerit) untuk sampaikan ilmu. Lepas 1 jam kuliah bertukar menjadi konsert Ella :)


Sesekali saya bawa kertas mahjung & marker. Bentuk kumpulan & berikan tajuk kecil. Mereka bincang & bentang. Tapi tak boleh selalu buat begini. Pensyarah akan dilabelkan pemalas atau tak pandai pun subjek tu!


Ada kalanya saya buat flipped classroom (kelas terbalik!). Tapi bukan selalu boleh diterbalikkan. Kasihan pelajar yang tercari-cari wifi connection. Para pelajar faham sangat maksud saya ni.


Ada macam-macam cerita tentang dewan kuliah. Tak boleh nak cerita semua. Datanglah menjenguk dan bawalah bajet tambahan sekali!

Comments

  1. Assalamualaikum. Maaf mengganggu puan. Saya berminat utk menjadi seorang pensyarah dan amat kagum terhadap pencapaian yg telah puan lakukan. Saya ada byk persoalan yg nak saya tanya knp puan. Dan brharap puan dpt berkongsi sedikit sbyk pengalaman puan dlm bidang ini dgn saya. Kalau sudi, boleh puan berikan email puan kpd saya? :) maaf mengganggu.

    ReplyDelete

Post a Comment