Skip to main content

Selepas sibuk macam-macam



Alhamdulillah, banyak hal dah selesai. Paling kritikal ialah semak skrip final exam dua subjek yang saya ajar, iaitu Institusi Kekeluargaan Islam (subjek hot! hot! di USM) dan juga Prinsip dan Sumber Perundangan Islam. Macam biasa, ada lah pelajar yang akan tersenyum dan tak de apa saya boleh katakan pada yang saya tak boleh beri 'markah kesian' :( selain berusahalah lagi dengan bersungguh-sungguh. Tahniah juga kepada lapan orang pelajar USM yang saje-saje ambil subjek Institusi Kekeluargaan Islam sebagai 'persediaan untuk masa hadapan' :)

Selepas sibuk yang macam-macam ni pun sebenarnya tak boleh juga nak berehat. Oh, tiada maknanya rehat kerana ia akan merugikan diri sendiri sebab tiada output. Orang yang paling sibuk ialah orang yang paling banyak memberi manfaat!

Sementara pelajar ijazah pertama bercuti, masuk pula pelajar Pengajian Pendidikan Jarak Jauh. Urrggghhh... siapa yang tak tahu, mereka semua dah bekerja, sudah berkereta. Lihat padang kawad, kawasan parking stadium USM yang minggu lepas USM menang 3 gol huhuuu... dan sekeliling kompleks Restu, Saujana, Tekun. Subhanallah, lautan kereta sangat menyesakkan, oh... sabarlah jiwa dengan kehidupan ini. Sentiasalah berterima kasih kepada Allah kerana telah memberi apa yang hati ni terlalu mudah nak kata "menyusahkan!" Berterima kasih pada Allah kerana memberi susah kerana Dia mahu kita selalu insaf dengan ni'mat yang telah diberi sekian lama.

Ops, hari ni tak boleh tulis panjang-panjang. Kejap lagi nak uruskan pembantu rumah yang baru. Nak sampai petang ni. Doakanlah semoga semuanya baik. Patah tumbuh hilang berganti. Terima kasih Titin Hasanah, pembantu lamaku yang 4 tahun berhempas pulas membantu saya dan anak-anak yang bak disusun paku ramainya.

Maaf juga pada semua yang meninggalkan komen dan bertanya pendapat di blog ini. Belum ada kesempatan menjawabnya. Ya Allah, bantulah hamba-Mu ini agar dapat membantu mereka semua, amiin...

Oh ye, bila sebut amin, teringat rumah anak yatim Bait al-Amin yang saya tolong develop website mereka. Baru-baru ni ada masalah teknikal, namun alhamdulillah ia dapat diselesaikan. Sekarang, tuan puan yang pemurah dan budiman sekelian boleh ambil peluang menderma untuk anak-anak yatim dan miskin, mudah-mudahan menjadi talian hayat di akhirat. RM10 juga ada nilainya bagi mereka walaupun kita tahu, kalau pergi kedai nasi kandar Subaidah kat tepi Tesco USM, RM10 cuma dapat nasi beriani dengan air fresh orange je (wowww!), tapi apakah menu harian anak-anak yatim dan miskin tu? Lihat http://www.bait-alamin.com dan buatlah apa yang patut. Semoga anda dirahmati Allah swt

 

Comments