Skip to main content

Mengenali tuhan

Dalam tazkirah yang saya sampaikan kepada siswi USIM pada 17 Oktober 2009 yang lalu, saya sekadar mengingatkan kepada mereka bahawa kembara ilmu yang mereka sedang jalani merupakan satu proses mengenali tuhan. Bagaimana hendak mengenali tuhan ketika sedang makan angin jalan-jalan ke Pulau Mutiara ini? Hmm... yang ni sukar sikit nak dihuraikan di sini.

18 Oktober 2009 saya secara tidak rasmi mengepalai 2 bas USIM pusing-pusing Pulau Pinang walaupun saya sendiri pun bukannya 'terer' sangat jalan-jalan kat sini. Satu peristiwa yang tersemat kukuh di ingatan ialah semasa di Butterfly Farm bila melihat seekor ikan koi (kohaku koi?) yang agak besar, tiba-tiba melompat ke atas daun teratai dan 'berenang' di atas daun tu. Alhamdulillah, pada masa tu lensa kamera memang terarah pada ikan tu, dan sempatlah saya rakam aksi ikan koi putih merah tu.
Ikan Kohaku koi berenang di darat
Terkedu seketika melihat ikan tu. Isy, ikan koi memang selalu berenang atas daun ke? Oh tuhan, terjemahkanlah peristiwa ini agar ku dapat terus mengenali-Mu.

(more images in my gallery)


*****
Maaf, banyak komen tak sempat saya reply. Entri blog pun makin pendek-pendek je. Sibuk macam-macam sekarang ni. Tak menang tangan nak membuatnya. Dasat juga rupanya kerja pensyarah, hihiii.... Menyesalkah aku? Oh, tidaaaak...., malah daku bersyukur.

Comments

  1. soalan, apakah jantina ikan koi itu?hehee..mungkin ia nak berkenalan dgn ramai siswi usim tuu..

    ReplyDelete

Post a Comment